Skip to main content

Töltött pulyka (Γαλοπούλα γεμιστή)

Hozzávalók:

* 1 konyhakész pulyka (5-5 1/2 kilós)
* citromlé
* só, bors
* 1/2 csésze olívaolaj vagy vaj

Darált húsos töltelékhez:

* 1 kg darált hús
* a pulykamáj
* 3 lk rizs
* 2 hagyma lereszelve
* 1 1/2 csésze fehér száraz bor
* 1/2 kg gesztenye
* 4 lk fenyőmag
* 3 lk fekete mazsola
* 1 kiskanál fahéjpor (elhagyható)
*só, bors, olívaolaj

Májas töltelékhez:

* 1 bárány máj
* a pulyka mája
* 2 csésze rizs
* 2 hagyma (reszelve)
* 1 csésze száraz fehér bor
* 1 citrom leve
* 1 lk fahéj
* só, bors, olívaolaj


A pulyka elkészítése:

A régi háziasszonyok úgy tartják hogy a pulykának annyi óra lassú sütés kell ahány kiló.
A töltelékkel megtöltött pulyka nem sül olyan jól át mint a töltelék nélküli, de a tálalása sem könnyű.

Tipp:
a tölteléket külön készítsük el és csak a végén, a tálaláskor kerüljön a pulyka mellé, köré és a hasüregébe.

1. A pulykát megmossuk, kivesszük a belsőségeit majd hagyjuk lecsöpögni. Jól átdörzsöljük a citromlével és bő sóval. Fűszerezzük kívül, belül, majd olajjal vagy vajjal megkenve egy tepsibe helyezzük. Aláöntünk egy csésze vizet. A hasüregbe lehet tenni pár szelet citromot, egy ágacska rozmaringot vagy kakukkfüvet és egy darabka sajtot. Jól betakarjuk alufóliával.

2. Körülbelül 5 órát sütjük alacsony hőfokon (140 fokos sütőben). Közben a sütőt figyeljük és az elpárolgott folyadékot pótoljuk. Ügyes háziasszonyoknak ajánlom hogy injekciós fecskendővel néha néha fecskendezzenek a folyadékból a pulyka húsába, így nem szárad ki és puha, omlós lesz.

3. Mikor a pulyka puha, akkor levesszük a fóliát és körülbelül egy óra alatt ropogós pirosra sütjük.

4. Nagy tálra helyezzük, köréje a tölteléket és melegen tálaljuk.

A darált húsos töltelék elkészítése:

1. Megmossuk és apróra vágjuk a pulykamájat. A mazsolát egy kis borba vagy konyakba áztatjuk. Megfőzzük a gesztenyét, lehámozzuk és apróra vágjuk.

2. Az olajat felhevítjük majd a darált húst megfuttatjuk rajta, kifehéredésig kavargatjuk hogy ne legyenek nagy darabok benne. Hozzáadjuk a pulykamájat és a hagymát és jól összerotyogtatjuk. A borral felöntjük és hagyjuk 10 percet főni. Hozzáadjuk a rizst, a fahéjat, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk még egy jó 20 percig főni. Ha a levét elfövi, kipótoljuk a pulyka sütőlevével vagy vízzel.

3. Hozzáadjuk a gesztenyét, a mazsolát és a fenyőmagot és még 10 percig főzzük.

A májas töltelék elkészítése:

1. A báránymájat forró, ecetes vízzel leforrázzuk (betesszük lobogó ecetes vízbe pár percig). Lecsöpögtetjük és apróra vágjuk a pulykamájjal együtt.

2. Forró olajban megpirítjuk az apróra vágott májat és a hagymát. Borral felöntjük és még 10 percet főzzük.

3. Hozzáadunk 4 pohár vizet (vagy húslevet) és felforraljuk. Beleöntjük a rizst, hozzáadjuk a fahéjport, sót, összekavarjuk. Nagyon lassú hőfokon főzzük amíg a rizs megduzzad (kb. 20 perc).

4. Lehúzzuk a tűzről és citromlével meglocsoljuk, majd a fedett edényben hagyjuk tálalásig.

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..