Skip to main content

Töltött pulyka (Γαλοπούλα γεμιστή)

Hozzávalók:

* 1 konyhakész pulyka (5-5 1/2 kilós)
* citromlé
* só, bors
* 1/2 csésze olívaolaj vagy vaj

Darált húsos töltelékhez:

* 1 kg darált hús
* a pulykamáj
* 3 lk rizs
* 2 hagyma lereszelve
* 1 1/2 csésze fehér száraz bor
* 1/2 kg gesztenye
* 4 lk fenyőmag
* 3 lk fekete mazsola
* 1 kiskanál fahéjpor (elhagyható)
*só, bors, olívaolaj

Májas töltelékhez:

* 1 bárány máj
* a pulyka mája
* 2 csésze rizs
* 2 hagyma (reszelve)
* 1 csésze száraz fehér bor
* 1 citrom leve
* 1 lk fahéj
* só, bors, olívaolaj


A pulyka elkészítése:

A régi háziasszonyok úgy tartják hogy a pulykának annyi óra lassú sütés kell ahány kiló.
A töltelékkel megtöltött pulyka nem sül olyan jól át mint a töltelék nélküli, de a tálalása sem könnyű.

Tipp:
a tölteléket külön készítsük el és csak a végén, a tálaláskor kerüljön a pulyka mellé, köré és a hasüregébe.

1. A pulykát megmossuk, kivesszük a belsőségeit majd hagyjuk lecsöpögni. Jól átdörzsöljük a citromlével és bő sóval. Fűszerezzük kívül, belül, majd olajjal vagy vajjal megkenve egy tepsibe helyezzük. Aláöntünk egy csésze vizet. A hasüregbe lehet tenni pár szelet citromot, egy ágacska rozmaringot vagy kakukkfüvet és egy darabka sajtot. Jól betakarjuk alufóliával.

2. Körülbelül 5 órát sütjük alacsony hőfokon (140 fokos sütőben). Közben a sütőt figyeljük és az elpárolgott folyadékot pótoljuk. Ügyes háziasszonyoknak ajánlom hogy injekciós fecskendővel néha néha fecskendezzenek a folyadékból a pulyka húsába, így nem szárad ki és puha, omlós lesz.

3. Mikor a pulyka puha, akkor levesszük a fóliát és körülbelül egy óra alatt ropogós pirosra sütjük.

4. Nagy tálra helyezzük, köréje a tölteléket és melegen tálaljuk.

A darált húsos töltelék elkészítése:

1. Megmossuk és apróra vágjuk a pulykamájat. A mazsolát egy kis borba vagy konyakba áztatjuk. Megfőzzük a gesztenyét, lehámozzuk és apróra vágjuk.

2. Az olajat felhevítjük majd a darált húst megfuttatjuk rajta, kifehéredésig kavargatjuk hogy ne legyenek nagy darabok benne. Hozzáadjuk a pulykamájat és a hagymát és jól összerotyogtatjuk. A borral felöntjük és hagyjuk 10 percet főni. Hozzáadjuk a rizst, a fahéjat, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk még egy jó 20 percig főni. Ha a levét elfövi, kipótoljuk a pulyka sütőlevével vagy vízzel.

3. Hozzáadjuk a gesztenyét, a mazsolát és a fenyőmagot és még 10 percig főzzük.

A májas töltelék elkészítése:

1. A báránymájat forró, ecetes vízzel leforrázzuk (betesszük lobogó ecetes vízbe pár percig). Lecsöpögtetjük és apróra vágjuk a pulykamájjal együtt.

2. Forró olajban megpirítjuk az apróra vágott májat és a hagymát. Borral felöntjük és még 10 percet főzzük.

3. Hozzáadunk 4 pohár vizet (vagy húslevet) és felforraljuk. Beleöntjük a rizst, hozzáadjuk a fahéjport, sót, összekavarjuk. Nagyon lassú hőfokon főzzük amíg a rizs megduzzad (kb. 20 perc).

4. Lehúzzuk a tűzről és citromlével meglocsoljuk, majd a fedett edényben hagyjuk tálalásig.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..