Skip to main content

Az olívaolaj hatása az egészségre

Már sokat halottunk az olívaolaj jótékony hatásáról, de miben is áll ez? Erről a témáról a sok más adat között, a Münsteri Egyetem Arterioszklerózis Intézetének az információs lapjain is lehet olvasni.

A koszorúér megbetegedés lehetőségét fokozzák egyes kockázati tényezők. Ezek közé tartozik a koleszterin.
A koleszterinszint csökkenése szorosan összefügg a szívinfarktus veszélyének a csökkenésével - ezt bizonyítja a tapasztalat és a rengeteg ez-irányú kísérlet.

Amint már ismert a koleszterin kétféle, beszélhetünk az LDL és a HDL koleszterinről, amiket népiesen "rossz" és "jó" koleszterinnek neveznek. Azt is tudják már hogy a magas HDL védelmet nyújt a koszorúér betegségekkel szemben míg a magas LDL veszélyes. Ezekhez járul még a magas triglicerid érték.

A koszorúér megbetegedések kivédésében és terápiájában nagy szerepe van a helyes étkezésnek.A különféle olajokban, zsírokban lévő zsírsavak hozzájárulnak a koleszterinszint emeléséhez (pálmaolaj, dióolaj, vaj, kókuszolaj, állati zsírok). Ezeknek a káros anyagoknak a csökkentése céljából olyan olajakat célszerű használni amikben sok a hasznos savas anyag (telítetlen zsírsav), mint például a lensav ami a növényi eredetű olajokban található (pl. napraforgóolaj). Ugyanennyire hasznos, de másfajta vegyületeket tartalmaz még a szójaolaj, ugyancsak hasznosak a tengeri állatokból nyert olajak, zsírok mint pl. a hering, makréla amelyek csökkentik a vér triglicerid szintjét. Egy másik hasznos zsírsavat tartalmaz az olívaolaj.

Az olívaolaj a mediterrán népek étrendjének fontos alkotóeleme. Megfigyelések igazolták hogy ezeknél a népeknél sokkal alacsonyabb a koszorúér megbetegedések száma.

A rákkal kapcsolatos megfigyelések azt mutatják hogy egyrészt a rákbetegségek előfordulása sokkal alacsonyabb a mediterrán országokban mint az észak és nyugat európaiakban ahol az elhalálozási szám 20%-át rákos megbetegedések miatti elhalálozások adják, másrészt a rákos megbetegedések 35%-a étrendi tényezőkre vezethető vissza. Különféle megfigyelések és kísérletek látják igazolódni azt a tényt hogy az olívaolaj fogyasztása fordított arányban áll bizonyos rákbetegségek megjelenésével, mint a mell es a gyomorrák. Habár még sok kísérletet kell végezni, máris bizonyítva látják a kutatók a tényt hogy a sok olívaolaj fogyasztás védelmet alakít ki a mellrákkal szemben. A gyomorrákra vonatkozó megfigyelések nem ennyire bizonyítottak még.
Megfigyeléseken alapul még az is hogy valószínűleg jó hatással van a vastagbél, méh és petefészekrák megelőzésre is.

Kutatások, eredmények:
1997 április 11-én egy Olaszországi konferencián 17 Európai specialista vett részt, céljuk egy közös nyilatkozat kiállítása volt a mediterrán étrend fontos szerepéről, ahol az olívaolaj a fő zsiradékforrás, a betegségmegelőzésről és az emberi egészségről.

Két kutatási elmélet amik a Kaliforniai "Los Altos Health Research & Studies Center" -ből származnak, bizonyítva látja a tényt hogy a mediterrán étrend magában nem okoz súlyfelesleget. Ugyanakkor a "Journal of Hypertension"-ban megjelent cikk nyomán, spanyol kutatók felfedezték hogy magas vérnyomasú asszonyok akik rendszeresen olívaolajat használtak, csökkentették a vérnyomásukat eredményesen ezáltal.

A svéd kutatási eredmények (Archives of Internal Medicine-ben 1998-ban megjelent cikk) azt irják hogy a telítetlen zsírsavban gazdag olívaolajból egy kanál naponta (10 gr) más zsiradékbevitel csökkentésével párhuzamosan 45%-al csökkenti a mellrák megjelenésének a kockázatát.

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..