Skip to main content

Újévi édes kalács (Βασιλόπιτα)

Hozzávalók:

* 250 gr vaj
* 2 csésze cukor
* 6 tojás
* 1 csésze tej
* 1/2 kg liszt
* 1 borospohár konyak
* narancsreszelék
* fahéjpor
* vaníliapor vagy vaníliáscukor
* illatosítók
* 1 kiskanál sütőpor

Elkészítés:

1. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, a felvert tojásokat, a narancsreszeléket, a liszttel elkevert fahéjat, vaníliát, sütőport.

2. Egy bármilyen formájú tepsibe beleöntjük a masszát (úgy hogy legalább 2 ujjnyira legyen benne, de ugyanennyi szabad hely is legyen mert megnő), a közepébe alumíniumfóliába burkolt érmét dugunk és 180 fokos sütőben megsütjük. Körülbelül egy óra múlva van kész amikor a beleszúrt kötőtűre vagy éles késre semmi nem ragad. A sütőt 3/4 óráig nem szabad nyitogatni!

Forrás: Adriána Villa, Krókosz

Comments

hamarani said…
De jó hogy megtaláltam a receptedet...:-) most finomabb lesz mint tavaly ..:-)
BUÉKmarianthy

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..