Skip to main content

Mézes stangli 2

Hozzávalók:

* 640 gr olívaolaj
* 1 borospohár lúgos összekötő (gyógyszertárakban lehet kapni)*
* 1 borospohár konyak
* 2 narancs héjából reszelék és a narancslé
* 1 citrom héjából reszelék és a leve
* 1 kiskanál szódabikarbonát
* 1 kiskanál sütőpor
* 1 kiskanál fahéj-, szegfűszegpor
* 1 csésze cukor
* 1 csésze finom búzadara
* 1 kg liszt

* ezt magunk is elkészíthetjük a következő módón:

Veszünk 2 leveseskanál hamut a tűzhelyünkről, kandallónkból vagy kérünk máshonnan és főzzük pár percig egy és fél pohár vízben. Utána vagy háromszor átszűrjük és lesz 1 pohár összekötőnk.

*ha el akarjuk hagyni az összekötőt akkor a búzadara helyett tegyünk kicsit több lisztet

Díszítéshez:

* darált dió
* szezámmag

Sziruphoz

* 400 gr méz
* 4 pohár cukor
* 4 pohár víz

* a szirupot jó annyival azelőtt elkészíteni hogy hideg legyen mikor a tészta kisül. Minden hozzávalót egy lábosban addig főzünk (pár perc) míg a szirup besűrűsödik.

Elkészítés:

1. A mixerben összekeverjük az olajat, cukrot és a citromhéjreszeléket, addig amíg krémes állagúvá válnak és addig keverjük még amíg kissé habos lesz az egész.

2. Betesszük a masszát egy nagy tálba, majd összekeverjük a többi hozzávalóval és puha tésztát gyúrunk belőle. Mivel a liszt állaga különbözik országok és országok között, arra kell figyelni hogy a tészta állaga relatíve puha, de formálható legyen, tehát annyi lisztet adagolni amennyit felvesz, nem többet mert kemény lesz. Nem gyúrjuk erőteljesen csak éppen amíg összeáll a tészta, finom mozdulatokkal.

3. Csapott kanálnyi mennyiséget kézbe veszünk és hosszúkás, lapos, tenyérnyi vagy meg kisebb fasírtkákat formázunk belőle. Ez a hagyományos forma, de lehet készíteni kerek formájúra is, kinek hogyan esik jól. Kikent (vagy sütőpapíros) lapos tepsire helyezzük egymástól tisztes távolságra, megnyomjuk kicsit egy villával a minta kedvéért, vagy reszelő oldalához nyomjuk ugyancsak a mintázás miatt, majd közepes sütőben körülbelül 20 percig sütjük, amíg szépen megpirulnak (nem odasütni!!). Utána 5 percig még a tepsiben hagyjuk, majd úgy ahogy vannak melegen kicsit beletesszük a szirupos lábosba hogy jól megszívják magukat.

4. Ráhelyezzük őket egy nagy karácsonyi tálra rétegesen egymásra és közben megszórjuk őket bőven a durvára darált dió és a szezámmag keverékével. Sokáig eláll, de igazi az első héten, főleg az első 2 napon. Csukott dobozban kell tartani. A legfinomabbak a legalsók mert összegyűjtik a többiről lecsorgott szirupot, édesszájú vendéget az alsó rétegből kell kiszolgálni:)

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..