Skip to main content

Mézes stangli 2

Hozzávalók:

* 640 gr olívaolaj
* 1 borospohár lúgos összekötő (gyógyszertárakban lehet kapni)*
* 1 borospohár konyak
* 2 narancs héjából reszelék és a narancslé
* 1 citrom héjából reszelék és a leve
* 1 kiskanál szódabikarbonát
* 1 kiskanál sütőpor
* 1 kiskanál fahéj-, szegfűszegpor
* 1 csésze cukor
* 1 csésze finom búzadara
* 1 kg liszt

* ezt magunk is elkészíthetjük a következő módón:

Veszünk 2 leveseskanál hamut a tűzhelyünkről, kandallónkból vagy kérünk máshonnan és főzzük pár percig egy és fél pohár vízben. Utána vagy háromszor átszűrjük és lesz 1 pohár összekötőnk.

*ha el akarjuk hagyni az összekötőt akkor a búzadara helyett tegyünk kicsit több lisztet

Díszítéshez:

* darált dió
* szezámmag

Sziruphoz

* 400 gr méz
* 4 pohár cukor
* 4 pohár víz

* a szirupot jó annyival azelőtt elkészíteni hogy hideg legyen mikor a tészta kisül. Minden hozzávalót egy lábosban addig főzünk (pár perc) míg a szirup besűrűsödik.

Elkészítés:

1. A mixerben összekeverjük az olajat, cukrot és a citromhéjreszeléket, addig amíg krémes állagúvá válnak és addig keverjük még amíg kissé habos lesz az egész.

2. Betesszük a masszát egy nagy tálba, majd összekeverjük a többi hozzávalóval és puha tésztát gyúrunk belőle. Mivel a liszt állaga különbözik országok és országok között, arra kell figyelni hogy a tészta állaga relatíve puha, de formálható legyen, tehát annyi lisztet adagolni amennyit felvesz, nem többet mert kemény lesz. Nem gyúrjuk erőteljesen csak éppen amíg összeáll a tészta, finom mozdulatokkal.

3. Csapott kanálnyi mennyiséget kézbe veszünk és hosszúkás, lapos, tenyérnyi vagy meg kisebb fasírtkákat formázunk belőle. Ez a hagyományos forma, de lehet készíteni kerek formájúra is, kinek hogyan esik jól. Kikent (vagy sütőpapíros) lapos tepsire helyezzük egymástól tisztes távolságra, megnyomjuk kicsit egy villával a minta kedvéért, vagy reszelő oldalához nyomjuk ugyancsak a mintázás miatt, majd közepes sütőben körülbelül 20 percig sütjük, amíg szépen megpirulnak (nem odasütni!!). Utána 5 percig még a tepsiben hagyjuk, majd úgy ahogy vannak melegen kicsit beletesszük a szirupos lábosba hogy jól megszívják magukat.

4. Ráhelyezzük őket egy nagy karácsonyi tálra rétegesen egymásra és közben megszórjuk őket bőven a durvára darált dió és a szezámmag keverékével. Sokáig eláll, de igazi az első héten, főleg az első 2 napon. Csukott dobozban kell tartani. A legfinomabbak a legalsók mert összegyűjtik a többiről lecsorgott szirupot, édesszájú vendéget az alsó rétegből kell kiszolgálni:)

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..