Skip to main content

Anna féle csokis kevert (Σοκολατόπιτα)

33 cm-s átmérőjű tepsihez

Hozzávalók:
* 1 adag= 1 presszókávéscsésze

A mázhoz:

* kb. 188 gr margarin (3/4 a 250 gr-os csomagból)
* 4 adag cukor
* 2 és fél adag kakaópor
* 1/2 adag konyak
* 1 tojás
* 1 és fél adag sűrített tej


A tésztához:

* 1 margarin (250 gr)
* 1 adag kakaó
* 5 adag cukor
* 1/2 adag konyak
* 2 1/2 adag víz
* 4 tojás
* 4 adag liszt
* 1 kiskanál sütőpor

Elkészítés:

1. A mázhoz valókat egyenként betesszük egy kis lábosba, kezdjük a margarinnal. Mindent összeolvasztunk majd 5 percet lassú tűzön főzzük, állandóan kevergetve egy fakanállal.

2. A margarint egy lábosban elolvasztjuk majd hozzáadjuk a cukrot, kakaót, konyakot és vizet majd 5 percet főzzük. Ebből a folyadékból félreteszünk 1 pohárnyit, a többihez hozzáadjuk a felvert tojásokat és a sütőporos lisztet, jól összekavarjuk majd zsírozott tepsiben, 200 fokon kb. 20-25 percet sütjük.

3. Miután megsült (a beleszúrt éles késre vagy tűre nem ragad semmi), kivesszük a sütőből és ráöntjük a félretett folyadékot. Miután jól beitta, kifordítjuk a tésztát a tepsiből majd ráöntjük a mázat.

4. Durvára darált dió- és mandulabéllel díszítjük.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..