Skip to main content

Krétai töltött pulyka (Γεμιστή γαλοπούλα)

Hozzávalók:

* 1 konyhakész pulyka (5 1/2-6 kilós)
* 20 gr corn-flour vagy liszt
* só, bors, citromlé
* 1/8 l tejszín

Töltelékhez:

* 3 hagyma
* 400 gr darált hús
* 75 gr rizs
* 1/8 l (körülbelül) víz
* 50 gr mazsola
* 3 kanál cherry
* 1 kötés petrezselyemzöld apróra vágva
* 1 kiskanál zsálya
* só, bors

A régi háziasszonyok úgy tartják hogy a pulykának annyi óra lassú sütés kell ahány kiló.
A töltelékkel megtöltött pulyka nem sül olyan jól át mint a töltelék nélküli, de a tálalása sem könnyű.
Tipp:
A tölteléket külön készítsük el és csak a végén, a tálaláskor kerüljön a pulyka mellé, köré és a hasüregébe.
Hogy a pulyka húsa puha maradjon a levéből időnként a húsba lehet fecskendezni.

Elkészítése:

1. A mazsolát 15 percre a cherrybe áztatjuk.

2. A hagymát megfuttatjuk a forró olajon majd hozzáadjuk a darált húst és kifehéredésig kavargatva pirítjuk. Hozzáadjuk az összes többi belevalót, a fent leírt lista sorrendjében és addig rotyogtatjuk amíg elfövi a levét.

3. Megmossuk a pulykát, bedörzsöljük sóval és citromlével, belül is sózzuk, borsozzuk majd a hasüregbe töltjük az időközben langyosra hűlt tölteléket. A nyílást bevarrjuk. A pulykahús puhulásáig alumíniumfóliával betakarva sütjük, mindig vigyázva arra hogy elég folyadék legyen a tepsiben alatta. Mikor puha, levesszük a fóliát és pirosra sütjük.

4. A levét egy kis lábosba töltjük, liszttel vagy a corn-flour-al besűrítjük és hozzáadjuk a tejszínt. Ezzel a mártással tálaljuk a pulykát.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..