Skip to main content

Krétai töltött pulyka (Γεμιστή γαλοπούλα)

Hozzávalók:

* 1 konyhakész pulyka (5 1/2-6 kilós)
* 20 gr corn-flour vagy liszt
* só, bors, citromlé
* 1/8 l tejszín

Töltelékhez:

* 3 hagyma
* 400 gr darált hús
* 75 gr rizs
* 1/8 l (körülbelül) víz
* 50 gr mazsola
* 3 kanál cherry
* 1 kötés petrezselyemzöld apróra vágva
* 1 kiskanál zsálya
* só, bors

A régi háziasszonyok úgy tartják hogy a pulykának annyi óra lassú sütés kell ahány kiló.
A töltelékkel megtöltött pulyka nem sül olyan jól át mint a töltelék nélküli, de a tálalása sem könnyű.
Tipp:
A tölteléket külön készítsük el és csak a végén, a tálaláskor kerüljön a pulyka mellé, köré és a hasüregébe.
Hogy a pulyka húsa puha maradjon a levéből időnként a húsba lehet fecskendezni.

Elkészítése:

1. A mazsolát 15 percre a cherrybe áztatjuk.

2. A hagymát megfuttatjuk a forró olajon majd hozzáadjuk a darált húst és kifehéredésig kavargatva pirítjuk. Hozzáadjuk az összes többi belevalót, a fent leírt lista sorrendjében és addig rotyogtatjuk amíg elfövi a levét.

3. Megmossuk a pulykát, bedörzsöljük sóval és citromlével, belül is sózzuk, borsozzuk majd a hasüregbe töltjük az időközben langyosra hűlt tölteléket. A nyílást bevarrjuk. A pulykahús puhulásáig alumíniumfóliával betakarva sütjük, mindig vigyázva arra hogy elég folyadék legyen a tepsiben alatta. Mikor puha, levesszük a fóliát és pirosra sütjük.

4. A levét egy kis lábosba töltjük, liszttel vagy a corn-flour-al besűrítjük és hozzáadjuk a tejszínt. Ezzel a mártással tálaljuk a pulykát.

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..