Skip to main content

Mandulás havas kifli - Κουραμπιέ (60-70 db., karácsonyi édesség)


Hozzávalók:

* 1 kg puha liszt
* 1/2 kg vaj
* 1 egész tojás és 2 tojássárga
* 300-350 gr mandulabél
* 3/4 csésze cukor
* 1 presszó kávéscsésze konyak (vagy tiszta szesz)
* 1 kiskanál szódabikarbonát
* 1 kiskanál szegfűszegpor

Díszítéshez:

* 1/2 kg porcukor
* rózsavíz

Elkészítés:

1. A mandulabelet egy tepsibe tesszük, betoljuk a forró sütőbe és kicsit hagyjuk megpergelődni. Durvára daráljuk, vágjuk, félretesszük.

2. A vajat a cukorral habosra kavarjuk. Ehhez hozzáadjuk a konyakban feloldott szódabikarbonátot, majd a tojásokat, tojássárgát miközben folyamatosan kavarunk a mixerrel. Majd a lisztet adjuk a többihez lassanként, végül a mandulabelet. Gyúrható állagú tésztát kell kapnunk, megtörténhet hogy nem veszi fel mind a mandulabelet. Olyan puhaságu kell legyen a tészta mint a pogácsatészta.

3. Kézzel különböző formákat gyúrhatunk, vagy akár kinyújthatjuk és pogácsaszaggatóval félholdakat, csillagokat vághatunk. Görögországban kedvelt forma az s forma, ehhez szaggató sem kell. Egymástól valamennyi távolságra sütőpapíros vagy vajazott tepsibe tesszük őket és forró 180 fokos sütőben körülbelül 25-30 percet sütjük, amíg megpirulnak.

4. Kivesszük a sütőből és még melegen meglocsoljuk őket rózsavízzel. Mikor langyossá hűltek egy szép nagy tálra helyezzük őket és hegy alakban felhalmozzuk, minden réteget nagyon bőven beszórva porcukorral de a tálra, alájuk is egy réteg porcukrot szórva. Fehér hegynek kell kinézzen karácsonyi tálon, a karácsonyfa közelében.

Tipp:

Szódabikarbonát helyett lehet 2 kiskanál sütőport használni.

Több aromáért tehetünk 1-2 kiskanál vaniliaport is a tésztába.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..