
Hozzávalók:
* 1 kg puha liszt
* 1/2 kg vaj
* 1 egész tojás és 2 tojássárga
* 300-350 gr mandulabél
* 3/4 csésze cukor
* 1 presszó kávéscsésze konyak (vagy tiszta szesz)
* 1 kiskanál szódabikarbonát
* 1 kiskanál szegfűszegpor
Díszítéshez:
* 1/2 kg porcukor
* rózsavíz
Elkészítés:
1. A mandulabelet egy tepsibe tesszük, betoljuk a forró sütőbe és kicsit hagyjuk megpergelődni. Durvára daráljuk, vágjuk, félretesszük.
2. A vajat a cukorral habosra kavarjuk. Ehhez hozzáadjuk a konyakban feloldott szódabikarbonátot, majd a tojásokat, tojássárgát miközben folyamatosan kavarunk a mixerrel. Majd a lisztet adjuk a többihez lassanként, végül a mandulabelet. Gyúrható állagú tésztát kell kapnunk, megtörténhet hogy nem veszi fel mind a mandulabelet. Olyan puhaságu kell legyen a tészta mint a pogácsatészta.
3. Kézzel különböző formákat gyúrhatunk, vagy akár kinyújthatjuk és pogácsaszaggatóval félholdakat, csillagokat vághatunk. Görögországban kedvelt forma az s forma, ehhez szaggató sem kell. Egymástól valamennyi távolságra sütőpapíros vagy vajazott tepsibe tesszük őket és forró 180 fokos sütőben körülbelül 25-30 percet sütjük, amíg megpirulnak.
4. Kivesszük a sütőből és még melegen meglocsoljuk őket rózsavízzel. Mikor langyossá hűltek egy szép nagy tálra helyezzük őket és hegy alakban felhalmozzuk, minden réteget nagyon bőven beszórva porcukorral de a tálra, alájuk is egy réteg porcukrot szórva. Fehér hegynek kell kinézzen karácsonyi tálon, a karácsonyfa közelében.
Tipp:
Szódabikarbonát helyett lehet 2 kiskanál sütőport használni.
Több aromáért tehetünk 1-2 kiskanál vaniliaport is a tésztába.
Comments