Skip to main content

Újévi édes kenyér (Βασιλόπιτα)

Hozzávalók:

* 250 gr vaj
* 2 kiskanál citromhéjreszelék
* 2 1/2 csésze cukor
* 6 tojás
* 1 csésze sütőporos liszt
* 2 csésze közönséges liszt
* 1/2 kiskanál szódabikarbonát
* 1 csésze tej
* 2 kanál citromlé
* 1/4 csésze pisztácia
* 1/4 csésze tört dió
* 1/4 csésze tört fehér mandulabél



Díszítéshez:

* 1/4 csésze pisztácia
* 1/4 csésze tört dió
* 1/4 csésze vágott mandulabél
* 1/4 csésze cukor

Elkészítés:

1. Egy nagy kerek tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. A forma legyen 28 cm-es. A mixerben összeverjük a vajat a citromhéjjal, amíg kifehéredik. Hozzáadjuk a cukrot és habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat egyenként, jól elkavarva hogy összeálljon az egész .

2. Áttesszük egy nagy tálba a mixerből az egész masszát. Két rendben összekeverjük a kétféle lisztet, a szódát és a tejet, majd az egészet a felvert masszával. Hozzáadjuk a citromlevet és a diót.

3. Beleöntjük a tortaformába majd közepes sütőben kb. 30 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, a tetejére rászórjuk az összekevert díszítőanyagot majd még 40 percig sütjük. Hagyjuk 5 percig pihenni majd fordítsuk ki és hagyjuk kihűlni.Ez frissen a legjobb, mint a legtöbb kuglófszerűség. Fagyasztva nem jó, de el lehet tartani pár napot dobozban.

A vaszilopita jellegzetes Újévi édesség. Szilveszter éjszakáján szokás felvágni és mindenhol egy érmét rejtenek el benne, még a készen vásárolható vaszilopitákban is. Aztán felszeletelik az egészet éjfél után majd akire az érme esik azt az eljövendő év szerencsésének kiáltják ki. Vállalati vagy egyéb szervezett bulikon a szerencsés érmetaláló ajándékot is nyer, ami nagyobb jellegű bulik esetében általában valamiféle utazás, szóval nem elhanyagolható dolog:)

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..