Skip to main content

Meggyes kókuszkrémes nyers torta



Hozzávalók (egy 10 cm átmérőjű kapcsos formához, 2 személyre való):

Krém:

* 250 gr kókusztej (én konzerv Amaizin kókusztejet használtam)
* 1 kk ghee (vagy vaj)
* 4 ek kókuszreszelék
* 3 púpozott ek saját levében eltett meggy
* 2 kk stevia (hagyományos konyhában 2 kk cukor)
* 3 lap zselatin (5 gr, 300 ml krémhez való)

Alap:

* 50 gr mandula
* 50 gr datolya
* 1/2 kk ghee (vagy vaj)

Díszíteni:

* 10 dkg étcsokoládé (legalább 75%) és 1 kk ghee (vaj)

Elkészítés:

A zselatin lapokat vízbe áztatom.
A torta alaphoz valókat összemixelem, majd belenyomogatom a sütőpapírral vagy folpack-al kibélelt tortaformámba. 
A krémhez valókat összemixelem.
A legalább 5 percet áztatott zselatint nagyon kevés meleg vízben teljesen feloldom, majd ezt a kész krémhez adom. A krémet rákanalazom a tortalapra és hűtőbe teszem. Kb. 4 óra múlva előveszem és a tetejét díszítem gőz fölött olvasztott étcsokoládéval, amibe kevés vajat is teszek, hogy ne keményedjen megint nagyon meg a torta tetején.
A krémből maradt még egy pohárra való is :)




..és az epres változata:



Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..