Hozzávalók:
* 1 konyhakész pulyka (5-5 1/2 kilós)
* citromlé
* só, bors
* 1/2 csésze olívaolaj vagy vaj
Darált húsos töltelékhez:
* 1 kg darált hús
* a pulykamáj
* 3 lk rizs
* 2 hagyma lereszelve
* 1 1/2 csésze fehér száraz bor
* 1/2 kg gesztenye
* 4 lk fenyőmag
* 3 lk fekete mazsola
* 1 kiskanál fahéjpor (elhagyható)
*só, bors, olívaolaj
Májas töltelékhez:
* 1 bárány máj
* a pulyka mája
* 2 csésze rizs
* 2 hagyma (reszelve)
* 1 csésze száraz fehér bor
* 1 citrom leve
* 1 lk fahéj
* só, bors, olívaolaj
A pulyka elkészítése:
Tipp:
a tölteléket külön készítsük el és csak a végén, a tálaláskor kerüljön a pulyka mellé, köré és a hasüregébe.
* 1 konyhakész pulyka (5-5 1/2 kilós)
* citromlé
* só, bors
* 1/2 csésze olívaolaj vagy vaj
Darált húsos töltelékhez:
* 1 kg darált hús
* a pulykamáj
* 3 lk rizs
* 2 hagyma lereszelve
* 1 1/2 csésze fehér száraz bor
* 1/2 kg gesztenye
* 4 lk fenyőmag
* 3 lk fekete mazsola
* 1 kiskanál fahéjpor (elhagyható)
*só, bors, olívaolaj
Májas töltelékhez:
* 1 bárány máj
* a pulyka mája
* 2 csésze rizs
* 2 hagyma (reszelve)
* 1 csésze száraz fehér bor
* 1 citrom leve
* 1 lk fahéj
* só, bors, olívaolaj
A pulyka elkészítése:
A régi háziasszonyok úgy tartják hogy a pulykának annyi óra lassú sütés kell ahány kiló.
A töltelékkel megtöltött pulyka nem sül olyan jól át mint a töltelék nélküli, de a tálalása sem könnyű.
Tipp:
a tölteléket külön készítsük el és csak a végén, a tálaláskor kerüljön a pulyka mellé, köré és a hasüregébe.
1. A pulykát megmossuk, kivesszük a belsőségeit majd hagyjuk lecsöpögni. Jól átdörzsöljük a citromlével és bő sóval. Fűszerezzük kívül, belül, majd olajjal vagy vajjal megkenve egy tepsibe helyezzük. Aláöntünk egy csésze vizet. A hasüregbe lehet tenni pár szelet citromot, egy ágacska rozmaringot vagy kakukkfüvet és egy darabka sajtot. Jól betakarjuk alufóliával.
2. Körülbelül 5 órát sütjük alacsony hőfokon (140 fokos sütőben). Közben a sütőt figyeljük és az elpárolgott folyadékot pótoljuk. Ügyes háziasszonyoknak ajánlom hogy injekciós fecskendővel néha néha fecskendezzenek a folyadékból a pulyka húsába, így nem szárad ki és puha, omlós lesz.
3. Mikor a pulyka puha, akkor levesszük a fóliát és körülbelül egy óra alatt ropogós pirosra sütjük.
4. Nagy tálra helyezzük, köréje a tölteléket és melegen tálaljuk.
A darált húsos töltelék elkészítése:
1. Megmossuk és apróra vágjuk a pulykamájat. A mazsolát egy kis borba vagy konyakba áztatjuk. Megfőzzük a gesztenyét, lehámozzuk és apróra vágjuk.
2. Az olajat felhevítjük majd a darált húst megfuttatjuk rajta, kifehéredésig kavargatjuk hogy ne legyenek nagy darabok benne. Hozzáadjuk a pulykamájat és a hagymát és jól összerotyogtatjuk. A borral felöntjük és hagyjuk 10 percet főni. Hozzáadjuk a rizst, a fahéjat, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk még egy jó 20 percig főni. Ha a levét elfövi, kipótoljuk a pulyka sütőlevével vagy vízzel.
3. Hozzáadjuk a gesztenyét, a mazsolát és a fenyőmagot és még 10 percig főzzük.
A májas töltelék elkészítése:
1. A báránymájat forró, ecetes vízzel leforrázzuk (betesszük lobogó ecetes vízbe pár percig). Lecsöpögtetjük és apróra vágjuk a pulykamájjal együtt.
2. Forró olajban megpirítjuk az apróra vágott májat és a hagymát. Borral felöntjük és még 10 percet főzzük.
3. Hozzáadunk 4 pohár vizet (vagy húslevet) és felforraljuk. Beleöntjük a rizst, hozzáadjuk a fahéjport, sót, összekavarjuk. Nagyon lassú hőfokon főzzük amíg a rizs megduzzad (kb. 20 perc).
4. Lehúzzuk a tűzről és citromlével meglocsoljuk, majd a fedett edényben hagyjuk tálalásig.
Comments