Skip to main content

Családegyesítési pocaknapló

Mivel az emlékezőtehetségem gyalázatosan, szégyenteljesen rossz :(, most a vendéglátásaimról is fogok külön bejegyzéseket készíteni. Eddig is megtettem ugyan, de nem ennyire részletesen. Legutoljára karácsonykor voltak itthon a nagy gyerekeink és most jó volt visszanézni, miket főztem, annak ellenére, hogy nincs egy igazi naplóm, ahol mindennapos menüket írtam volna le.
Most megint itthon van a legnagyobb egyelőre, de jön a középső is, így most rendes naplót fogok vezetni ebben a bejegyzésben. Folyamatosan majd írogatom be az ebédeinket, programjainkat, így legközelebb még könnyebb lesz visszakeresnem a sikeres vagy nem annyira sikeres menüket.

1. nap
reggeli: mézes, tachinis kenyér, kávé
ebéd: kecskesült krumplival a  sütőben, céklasalátával
vacsora: lencseleves
sütemény: nyers brownie

2. nap - program: túrázás a Nileas völgybe
reggeli: tachinis, mézes kenyér, kávé
estebéd: sárgarépás fasírt, lecsós rizs
édesség: masztix-os fagyi ("kájmáki"), zöld dió-befőttel


Túrázásunk ITT.

Túrázás közben:
sárgarépa, uborka, magok, szendvicsek


3. nap - program: délutáni fürdés Limninél

reggeli: mindenkinek a szokásos, családfőnek tachinis, mézes magok, nagyfiúnak tachinis, mézes kenyér, kicsinek vajas, sonkás szendvics kecsketejjel, nekem paleocsinta mandulatejes kávéval
ebéd: tiropita, sárgarépás fasírt maradék cukkinitocsnival
vacsora: maradékok

A reggelim:


4. nap

reggeli: a szokásos
ebéd: imam, zacskóban zöldségágyon sült csirkefalatok
vacsora: maradékok, szendvics

5 .nap

ebéd: pesto-mártásos makaróni és rizs


6. nap

ebéd: vendégségben töltött zöldségek, gavros sütőben, saláta, bor
desszert: fagyi

7. nap

Búcsúebéd 1 plusz vendéggel nálunk:
grillcsirke, boros máj, tzaziki, vegán-tzaziki avokádóból, amaranth saláta, fekete szemű babsaláta, római saláta, frissen sült kovászos kenyér
desszert: diószirupos fagylalt




Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..