Skip to main content

Családegyesítési pocaknapló

Mivel az emlékezőtehetségem gyalázatosan, szégyenteljesen rossz :(, most a vendéglátásaimról is fogok külön bejegyzéseket készíteni. Eddig is megtettem ugyan, de nem ennyire részletesen. Legutoljára karácsonykor voltak itthon a nagy gyerekeink és most jó volt visszanézni, miket főztem, annak ellenére, hogy nincs egy igazi naplóm, ahol mindennapos menüket írtam volna le.
Most megint itthon van a legnagyobb egyelőre, de jön a középső is, így most rendes naplót fogok vezetni ebben a bejegyzésben. Folyamatosan majd írogatom be az ebédeinket, programjainkat, így legközelebb még könnyebb lesz visszakeresnem a sikeres vagy nem annyira sikeres menüket.

1. nap
reggeli: mézes, tachinis kenyér, kávé
ebéd: kecskesült krumplival a  sütőben, céklasalátával
vacsora: lencseleves
sütemény: nyers brownie

2. nap - program: túrázás a Nileas völgybe
reggeli: tachinis, mézes kenyér, kávé
estebéd: sárgarépás fasírt, lecsós rizs
édesség: masztix-os fagyi ("kájmáki"), zöld dió-befőttel


Túrázásunk ITT.

Túrázás közben:
sárgarépa, uborka, magok, szendvicsek


3. nap - program: délutáni fürdés Limninél

reggeli: mindenkinek a szokásos, családfőnek tachinis, mézes magok, nagyfiúnak tachinis, mézes kenyér, kicsinek vajas, sonkás szendvics kecsketejjel, nekem paleocsinta mandulatejes kávéval
ebéd: tiropita, sárgarépás fasírt maradék cukkinitocsnival
vacsora: maradékok

A reggelim:


4. nap

reggeli: a szokásos
ebéd: imam, zacskóban zöldségágyon sült csirkefalatok
vacsora: maradékok, szendvics

5 .nap

ebéd: pesto-mártásos makaróni és rizs


6. nap

ebéd: vendégségben töltött zöldségek, gavros sütőben, saláta, bor
desszert: fagyi

7. nap

Búcsúebéd 1 plusz vendéggel nálunk:
grillcsirke, boros máj, tzaziki, vegán-tzaziki avokádóból, amaranth saláta, fekete szemű babsaláta, római saláta, frissen sült kovászos kenyér
desszert: diószirupos fagylalt




Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..