Skip to main content

Nyers brownie

Tele van vele a net :) Azért én is leírom, hogyan készítettem. Egyszerű és nagyszerű finomság, amit 10 perc alatt össze lehet állítani. Én sem hittem, hogy ilyen finom lesz:)

Hozzávalók:

* 2 1/2 bögre kimagozott datolya
* 1 bögre kakaópor
* 2 bögre dióbél
* 1/2 bögre mandula
* 1/2 tk só

A fenti mennyiségből egy 22x22 cm-s tepsibe való adag készül. Hát sztem ez akkor igaz, ha a bögre 250 ml-s. Én 200 ml-s bögrével mértem és a 22x22-s tepsibe belenyomogatva, túl vékonynak találtam, így egy kisebb, keskeny hosszúkás alufólia kalács-sütő tepsibe tettem. A hozzávalókon is változtattam, ugyanis vettem egy zacskó (250 gr) kimagozott datolyát, de ebből csak 2 bögrényi lett. Ehhez adtam minden hozzávalót, de csak 1/2 bögre kakaót. Túl száraz volt, így tettem még az egészbe kb 1/2 csészényi szárított fügét és szárított sárgabarackot. 

Leírom megint az én hozzávalóimat:

* 2 bögre kimagozott datolya
* 1/2 bögre szárított füge (4 db) és aszalt sárgabarack (4-6 db)
* 3/4 bögre kakaópor
* 2 bögre dióbél
* 1/2 bögre mandula
* csipet só

Elkomplikáltam, pedig csoda egyszerű recept, viszont szerettem volna ha az eredeti recept szerinti hozzávalók, és az én hozzávalóim is itt lennének.

A lényeg, hogy mindent aprítóban összedolgozunk. A massza száraznak tűnhet, de ha kézzel belenyúlunk, akkor jól össze kell ragadnia és akkor jó. Ezt a masszát bele kell tömködni egy tepsibe (a méretekről fentebb írtam). Azért jó alája a sütőpapír, mert utána csak kiemeljük és nem maszatolunk semmit össze. Mikor összeállítottam, megkóstoltam, de nem tűnt valami nagy érdekességnek. Azonban 3-4 óra után, mikor kivettem a hűtőből, csuda finom volt! Az sem baj, hogy ez nem egy nagy adag, mert annyira tömény, hogy senki nem eszik belőle egyszerre több szeletet. A csomagolási ötletet is az eredeti recept szerzőjétől, Zizitől vettem, köszönet neki :)







Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..