Skip to main content

Káposztás húskocka


Ez annak fog igazán ízleni, aki nagyon szereti a káposztát, mint én. Az elkészítése nagyon egyszerű.


Hozzávalók:

* 500 gr darált hús
* 500 gr káposzta
* 1 hagyma
* 2 fokhagyma
* 3 tojás

Kiegészítők:
* tökmagbél-liszt vagy más pellet (mag darálva) vagy morzsa a nem gluténmentes változatban
* 2-3 ek só a káposztát fonnyasztani
* olívaolaj vagy zsír a tepsit kikenni

Elkészítés

A káposztát megreszelem, majd sózom és alaposan kézzel összeforgatom, hogy a só mindenhová behatoljon. Legalább egy óráta félreteszem. Utána alaposan lemosom, hagyom kicsit folyjon le a víz róla. A húst összedolgozom az apróra vágott vagy reszelt/mixelt hagymával, fokhagymával, tojásokkal, olajjal, borssal. Nem teszek sót, mert a káposzta sós marad, és ez a só bőven elég lesz. A húsos masszát összekeverem a káposztával, alaposan összedolgozom. Egy kisebb négyszögletes tepsit kikenek olajjal, megszórom az alját pellet-l vagy liszttel/morzsával, majd belesimítom a masszát. Tetejét megint meg lehet szórni liszttel, én csak tökmaggal szórtam meg.
Közepes lángú sütőben készre sütöm.

Jó étvágyat! Kali orexi! :)






Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Apróhal sütőben (Γαύρος)

Hihetetlennek tűnik, hogy a gavros-ról eddig nem írtam bejegyzést, de nem találok semmit, így valószínűleg annyira "mezei" dolognak tekintettem, hogy meg sem említettem.. A "gavros" a legfogyasztottabb apró-halfajta a "maridaki"-val együtt. Kis méretű, keskeny halacska, a nagyok elérhetik egy női tenyér hosszát és jó kövérek. Elkészítésük nagyon egyszerű és nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra. Mi legjobban sütőben szeretjük, habár lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve sem rossz..