Skip to main content

Film: Soul Kitchen

Még egy "konyhás" film. Nincs sok főzős jelenet, de ami van, az jó:) Amivel tele van a film: a németeknél, vagy jobban mondva egész Európában uralkodó elképzelés arról, hogy milyenek a görögök. Görög, török, pakisztáni, stb..nem sok különbség van egy német számára. Igaz a rendező nem német, hanem török eredetű, de mivel Németországban született, ezért természetesen a sztereotípiák vászonra vitelében ez a kettőssége a ludas.
A filmbéli görög valóban görög :) Németországi görög és kinézetre is, de viselkedésben is teljesen megfelel az "elképzeléseknek" :) Alacsony, erős szőrzetű, sötétebb bőrű. Aztán meg van egy kocsmája, ami kissé lepukkant. Meg egy bátyja (vagy öccse) aki ki be mászkál a börtönökbe, mivelhogy nagy tehetségű tolvaj. Meg van egy török chef.
Maga a film tetszik, szeretem az európai mozit, nem olyan gyors, hatásvadászó, mint a hollywoodi. De kérdem én, miért kellett minden tökéletlen, kissé humoros, gyenge jellemű személynek görögnek vagy töröknek lennie? Talán a rendező öniróniája, mert a film igaziból egy romantikus vígjáték.
Bátran ajánlom, van benne jó kis görög zene is és nem untam egy percig sem :)

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Apróhal sütőben (Γαύρος)

Hihetetlennek tűnik, hogy a gavros-ról eddig nem írtam bejegyzést, de nem találok semmit, így valószínűleg annyira "mezei" dolognak tekintettem, hogy meg sem említettem.. A "gavros" a legfogyasztottabb apró-halfajta a "maridaki"-val együtt. Kis méretű, keskeny halacska, a nagyok elérhetik egy női tenyér hosszát és jó kövérek. Elkészítésük nagyon egyszerű és nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra. Mi legjobban sütőben szeretjük, habár lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve sem rossz..