Skip to main content

Orbáncfűolaj (Βαλσαμέλαιο)

A természet patikájának eme csodaszerét a görögök is jól ismerik. Már az ókor óta használják, főleg külsőleg sebek, hegek gyógyítására, innen ered az egyik köznépi neve: "spathohorto" vagyis "kardvirág", ezzel a háborús sebek gyógyítására utalva. Manapság kiváló szer nap égetett bőr kezelésére.
Milyen érdekes hogy a magyar nyelvben is az orbáncfű elnevezés a friss sebek, véraláfutások, orbánc kezelésére utalnak. De nem csak erre jó, külsőleg felfekvések, fülgyulladások, övsömör gyógyítására használják, belsőleg pedig depresszió elleni szerként, gyomorfájdalmak, bélproblémák esetén alkalmazzák.

Kora nyáron érdemes elkészíteni, mikor a virágok és a leveleik még frissek, mert később nagyon elszáradnak, teljesen pirossá válnak.
A készítési módja egyszerű, azonban hosszú ideig tart, amíg a növény gyógyhatását átveszi az olaj.
Készítése
Egy üveget megtöltünk orbáncvirággal (mehet bele szár és levél is), majd felöntjük jó minőségű olívaolajjal. Az üveget napos helyen tartjuk legalább egy hónapig. Ha látjuk, hogy alaposan bepirosodik az olaj, letölthetjük róla a felét egy másik üvegbe (a képen ez a fázis látható), az eredeti üveget pedig megint feltöltjük friss olívaolajjal. Igaziból 2 hónap után lehetünk teljesen biztosak benne, hogy az olajnak megvan a gyógyhatása. Ekkor leszűrjük és sötét, hűvös helyen tárolhatjuk 6 hónapot, vagy hűtőben akár egy évet is.


Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Apróhal sütőben (Γαύρος)

Hihetetlennek tűnik, hogy a gavros-ról eddig nem írtam bejegyzést, de nem találok semmit, így valószínűleg annyira "mezei" dolognak tekintettem, hogy meg sem említettem.. A "gavros" a legfogyasztottabb apró-halfajta a "maridaki"-val együtt. Kis méretű, keskeny halacska, a nagyok elérhetik egy női tenyér hosszát és jó kövérek. Elkészítésük nagyon egyszerű és nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra. Mi legjobban sütőben szeretjük, habár lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve sem rossz..