Skip to main content

Nyers paradicsomos pesto mártásos makaróni

Pár nappal ezelőtt nagyfiúnk akart főzni. Persze, én még kiegészítettem pár dologgal az ebédet, mert sajnos nem mindenki ette ezt a máskülönben nagyon finom ételt. A tavalyi nyári itthonlétükkor, a másik nagyfiú főzött egy ehhez hasonló paradicsomos-bazsalikomos mártást, viszont az valóban főzve volt, míg a mostani nyers. Mindkettő nagyon finom. A főzött változatról ITT írtam.

A nyers paradicsomos pesto mártásnak nincsenek grammra leírt összetevői, ugyanis mindenki saját ízlése szerint készítheti el. Ha sok a bazsalikom, akkor paradicsom nélkül is lehet, ha kevés a bazsalikom, mint most nyár végén, akkor több benne a paradicsom. Különben P. olyan gyorsan dolgozott, hogy csak a válla fölött próbáltam leskelődni (ami nem könnyű dolog mert majdnem 2 m..), miből mennyit és hogyan.
A kertemben minden nyáron van bazsalikom, van mikor több, van mikor kevesebb. Általában a kis és a közepes levelűt kedvelem, de az idén volt széles levelű is. Ez már nagyon a végét járta, így erről szedtük le azokat a leveleket, amik még elég épek voltak ahhoz, hogy fogyasztani lehessen őket.


A képen látható bazsalikom lett megkopasztva (nem a Marika nevű tyúk :)).

Hozzávalók:
* bazsalikom (nekünk 2 nagy marékkal volt)
* nagyon érett paradicsomok
* nagyon kemény sajt (Parmezán típus, Go-ban "skliri mizithra" típus)
* fokhagyma
* olívaolaj
* napraforgó mag

A fentieket teljesen ízlés szerint kell egy mixerben összedolgozni. Mindenesetre rengeteg sajt kell bele, ahhoz hogy finom legyen.


Miután alaposan összedolgozzuk, kifőzzük a tésztát vagy a rizst, de mindkettőt "al dente"-re, vagy még az al dente előtti állapotra, vagyis ne legyenek teljesen megfőve. Összekeverjük a nyers mártással és hagyjuk kicsit állni, hogy a tészta vagy a rizs még a mártással együtt kicsit duzzadjon.
Istenien finom eledel!





Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..