Skip to main content

Kenyér kemencében

Vannak még akik a régi módszerekkel sütik a kenyeret Evián, nem is kevesen. A következő képsorozat Kirinthos faluból származik, ahol Anna asszony hagyományos falusi kenyeret süt (liszt, kevés olívaolaj, kovász és meleg víz). A vizet a kandallóban melegítette fel, a kemence felforrósításához a közeli erdőből hozott gallyakat és ágakat, teljesen áram és rendszer függetlenített módon készült el a 6 kenyérke és a fetás lángosok (kenyértészta és közötte morzsolt feta sajt).

A kandallóban forrósított vizet hideggel vegyíti.

..majd ráönti a kovászos lisztre

..összedagasztja

..kisebb tálakban megkeleszti, lapos felületre borítja, megpaskolja, elegyengeti

..és IX-t ír mindegyikre (Jézus Krisztus)

Időközben gallyakat hozott az erődről

..és bedurrintotta a kemencét


Sülnek a kenyérkék

Készen vannak, rögtön tiszta ruhába bugyolálja őket.

..ez mehet már kostólóba


Megkelt a lángos is, mehet a forró olajos tepsibe a kandallóba

Jó étvágyat!


Comments

Györgyi said…
Köszönet azért, hogy megosztottad ezt velünk:) Le a kalappal a hölgy előtt!

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..