Skip to main content

Darált húsos cannelloni (Κανελόνια με κιμά)

Az én görög családom egyik kedvence. A canellonni egy 8-10 cm hosszú, kb. 2 cm átmérőjű, csőalakú tészta, amelyet darált hússal, ricottaval, spenóttal, stb. töltenek meg, majd paradicsomszósszal és besamellel öntenek le, majd sütőben kisütik A családban szeretett változat a paradicsomszószos-darált húsos, ezt készítettem nemrég. Mivel nem készítem gyakran, eddig még soha nem jegyeztem le rendesen a receptet, ami csak azért rossz, mert jó tudni előre, hány cannelloni fér egy tepsibe. Egy doboz tésztában itt nálunk 24 db. csövecske található, míg az én kisebb méretű tepsiimbe csak 21-22 darab fér.
A recept egy doboz tésztára, tehát 24 db cannellonira való.



Hozzávalók:

1 doboz canneloni
3/4 kg darált marhahús
1 borospohár fehérbor
4 ek olívaolaj
1 ágacska fahéj
1 + 1/2 csésze (200 ml) reszelt sajt (regatto)
1 reszelt vagy apróra vágott hagyma
1 doboz apróra vágott paradicsomkonzerv (300 gr)
só, bors

A paradicsomszószhoz:

500 gr paradicsomlé
1 cikk fokhagyma
3 ek vaj
1 ek cukor
só, bors

Az olívaolajat felhevítem egy lábosban, majd beleteszem a darált marhahúst és addig keverem, amíg kifehéredik. Nem szabad otthagyni, mert csomós lesz, amíg ki nem fehérdeik folyton kavarni kell! Ekkor hozzáadom a hagymát, a fahéjat, feltöltöm a borral. Miután elpárolog az alkohol, hozzáadom a mixelt vagy apróra vágott paradicsomot, lefedem és hagyom lassú tüzön főni, amíg teljesen elfövi a levét. Miután kissé kihűlt, hozzáadok 1 csésze reszelt sajtot (lehetőleg regatto típus, ne mozarella típusút mert az csak nyúlik majd minden harapásnál!). Jól összekavarom.

Egyenként megtöltöm a csőtésztákat a masszával, szorosan egymás mellé helyezem őket a tepsiben.

Elkészítem a paradicsomszószt. A felhevített vajon megpárolom az áttört vagy nagyon apróra vágott cikk fokhagymát, beleteszem a cukrot és a paradicsomlevet, 1 1/2 pohár vizet és összefőzöm (kb. 10 percet). Ráöntöm a mártást a cannellonikra, de úgy, hogy egyenletesen mindenhová jusson. Megszórom az ételt a fél pohár reszelt sajttal, letakarom szorosan alufóliával és 180 fokon pirosra sütöm (30-40 perc).








Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..