Skip to main content

Darált húsos cannelloni (Κανελόνια με κιμά)

Az én görög családom egyik kedvence. A canellonni egy 8-10 cm hosszú, kb. 2 cm átmérőjű, csőalakú tészta, amelyet darált hússal, ricottaval, spenóttal, stb. töltenek meg, majd paradicsomszósszal és besamellel öntenek le, majd sütőben kisütik A családban szeretett változat a paradicsomszószos-darált húsos, ezt készítettem nemrég. Mivel nem készítem gyakran, eddig még soha nem jegyeztem le rendesen a receptet, ami csak azért rossz, mert jó tudni előre, hány cannelloni fér egy tepsibe. Egy doboz tésztában itt nálunk 24 db. csövecske található, míg az én kisebb méretű tepsiimbe csak 21-22 darab fér.
A recept egy doboz tésztára, tehát 24 db cannellonira való.



Hozzávalók:

1 doboz canneloni
3/4 kg darált marhahús
1 borospohár fehérbor
4 ek olívaolaj
1 ágacska fahéj
1 + 1/2 csésze (200 ml) reszelt sajt (regatto)
1 reszelt vagy apróra vágott hagyma
1 doboz apróra vágott paradicsomkonzerv (300 gr)
só, bors

A paradicsomszószhoz:

500 gr paradicsomlé
1 cikk fokhagyma
3 ek vaj
1 ek cukor
só, bors

Az olívaolajat felhevítem egy lábosban, majd beleteszem a darált marhahúst és addig keverem, amíg kifehéredik. Nem szabad otthagyni, mert csomós lesz, amíg ki nem fehérdeik folyton kavarni kell! Ekkor hozzáadom a hagymát, a fahéjat, feltöltöm a borral. Miután elpárolog az alkohol, hozzáadom a mixelt vagy apróra vágott paradicsomot, lefedem és hagyom lassú tüzön főni, amíg teljesen elfövi a levét. Miután kissé kihűlt, hozzáadok 1 csésze reszelt sajtot (lehetőleg regatto típus, ne mozarella típusút mert az csak nyúlik majd minden harapásnál!). Jól összekavarom.

Egyenként megtöltöm a csőtésztákat a masszával, szorosan egymás mellé helyezem őket a tepsiben.

Elkészítem a paradicsomszószt. A felhevített vajon megpárolom az áttört vagy nagyon apróra vágott cikk fokhagymát, beleteszem a cukrot és a paradicsomlevet, 1 1/2 pohár vizet és összefőzöm (kb. 10 percet). Ráöntöm a mártást a cannellonikra, de úgy, hogy egyenletesen mindenhová jusson. Megszórom az ételt a fél pohár reszelt sajttal, letakarom szorosan alufóliával és 180 fokon pirosra sütöm (30-40 perc).








Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..