Skip to main content

Birsalmás piskóta


Akkora birsalmáink lettek, mint a fejem, pedig a birsalma fánk még picike. Nem is nagyon bírta a gyümölcseit, többfele ki kellett kötnünk, támasztanunk, hogy állja a sarat, amíg az almái beérnek. Nagyon szeretem a birsalmát azért is, mert jó sokáig el lehet tartani a leszedett gyümölcsöt is a balkonon :) Lusta háziasszony öröme :) A recept rém egyszerű. A piskóta készítést gondolom nem kell külön magyaráznom senkinek, de aki mégsem értené, a youtube-n több videó van mindenféle piskóta készítési módszerről. Jöjjön  hát ennyi bevezető után a recept:


Hozzávalók:

4 közepes vagy 3 nagy birsalma
250-300 gr  és 6 ek kristálycukor
6 tojás
6 ek liszt
kb. 100 gr vaj
citromreszelék


Ezek az alaphozzávalók, aztán lehet variálni, tenni még bele fahéjat vagy bármi mást, amit szeretünk. Én citromreszelék helyett bergamot-reszeléket használtam, még van a tavalyi reszelékemből és nagyon szeretjük.

Elkészítés

A birsalmákat megpuccolom és kockákra vágom. A 250-300 gr cukrot a tepsiben (26-30 cm átmérőjű, vagy ennek megfelelő hosszúságú) karamellizálom, vagyis nem túl erős tűzön barnára olvasztom, vigyázva hogy ne égjen oda! Beleteszem a birsalmát, a kockázott vajat a tetjükre és bedugom a forró sütőbe, rottyanjanak össze, amíg a piskótát elkészítem.
A tojások fehérjét a sárgájuktól különválasztom. Egyszer felverem a fehérjéket, a kemény habot átteszem egy másik tálba és betolom a hűtőbe. A sárgákat a 6 ek cukorral kb. 10 percig mixelem, addig, amíg jól kifehéredik és habos lesz. Ekkor lekapcsolom a mixert és kézzel belekeverem a sárgákból készült habos krémbe a 6 ek lisztet, a reszeléket és a tojásfehérjékből felvert kemény habot. Csipet sót is adok hozzá.
Kiveszem a birseket a sütőből és egyenletesen a tetejükre öntöm a piskótamasszát. 190 fokos sütőben 20 perc alatt kész van.
Ha nagyobb a tepsink, akkor vékonyabb a tészta. Legközelebb én is nagyobb tepsit használok, vagy kevesebb tojásból készítem a piskótát. A családom szerint tökéletes lett :)
















Comments

Anikó said…
Ági milyen szuper jó ötlet, el fogom készíteni, ha még kapok birsalmát, mostanában birssajtot készítettem és kompótot libasülthöz belőle, de minden formában imádom:-)))))
orsi said…
de jól néz ki... nagyon szeretjük az édeset, az egész család. Most is csokit eszünk, mert imádjuk, és mert hondát lehet nyerni :) http://fon.gs/nyerocsoki

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..