Skip to main content

Spenótpita (Σπανακόπιτα)

(Ελληνικά στο τέλος του κειμένου)
A spenótpita receptje már ilyen olyan módon bekerült a blogba, de soha nem tökéletesen:) Így most pótolom a hiányosságot. Álljon itt egy bő leírás erről a nagyon hagyományos görög ételről.
 A spenótpita akkor a legfinomabb, ha többféle fűfajta kerül bele, nemcsak spenót. Nagyon finom 1/3 sóska (λάπαθο) és 2/3 spenót változatban. Egyéb füvek, amiket előszeretettel használnak ebbe az ételbe: Tordylium Officinales, vagyis hegyi kömény (καυκαλήθρες), Anthriscus cerefolium vagyis zamatos turbolya (μυρώνια). 



Hozzávalók egy nagy tepsi lapjaihoz:

4 csésze kenyérliszt (és még 2 csésze, aminek a  nagyját nyújtáskor felveszi, meg ami az asztalon marad)
2 ek ecet
4 ek olívaolaj
1,5 kk só
ha éppen maradt valahonnan, mehet bele 1 tojás enyhén felverve
1-1,5 csésze víz, amennyi ahhoz kell, hogy egy feszes, kenyértésztát gyúrhassunk mindezekből

 Hozzávalók a töltelékhez:

1,5 kg spenót és illatos füvek
1 csésze apróra vágott petrezselyemzöld
1 csésze apróra vágott kaporzöld
1 csésze apróra vágott zöldmenta
1 piros hagyma
3-4 friss zöldhagyma
1 póréhagyma (csak a fehér része)
2 tojás
1 csésze reszelt sajt és morzsolt feta kombinációja
1 kiscsésze rizs vagy 6-8 kanál tarhonya
1 mokkáskanál fahéjpor

Elkészítés


A lapoknak való tésztát összegyúrjuk, letakarjuk és félretesszük állni. 
A spenótot megmossuk, majd 1-2 ek durva só hozzáadásával kicsit összemorzsoljuk, amíg a levének a nagyja elfolyik és a térfogata kisebb lesz, a spenót összeesik. Ekkor már könnyen nagyobb csíkokra, vagy kockákra vághatjuk. Betesszük egy tálba, minden előzőleg megmosott és apróra vágott hozzávalót beledobunk, és alaposan, de finom mozdulatokkal összekeverjük. Ha tarhonyát használunk, azt nem tesszük a töltelékbe. Fontos a töltelék jó összekavarása, hogy az illatos füvekből mindenhová egyeneletesen jusson, de a tojás is egyenletesen osztódjon el az anyagban, másképpen csúnyán felpúposodhat a pita itt-ott.





Mikor a töltelékkel végeztünk, nekiállhatunk a lapok nyújtásának. A réteslapok készítését és nyújtását fázisfotókkal, alaposan leírtam ITT.





A lapokat ahogy nyújtjuk, rétegezzük is be a tepsibe.
A lapokat úgy tesszük le, hogy mindegyiket (és a tepsi alját, oldalát is) megkenjük egy ecset segítségével jó bőven olívaolajjal. A 4., vagyis a középső lapra, amelyikre jön a töltelék, leszórjuk a tarhonyát, vagy zabpelyhet.

Erre majd jön a töltelék
A tetejét megkenjük olajjal és bevágjuk a szeleteket



Mivel a házi lapok tömörebbek az üzletinél, ezért én mindig az alsó rácson sütöm legalább 40 percet a pitámat. Az utolsó 20 percben (kb 1 óra kell neki) tehetjük középre, hogy a felső lapok is szép pirosra süljenek anélkül, hogy az alsók megégjenek. Addig sütjük, amíg ilyen szép pirosak lesznek.

Nagyon fontos a pitát rögtön megsülés után kivenni a  sütőből! Ha bent hagyjuk, a lapok megpuhulnak a gőztől. Én mindig kiveszem és teljes kihűlésig semmivel nem fedem le, de még aznap is csak egy kendővel. Ha marad, éjszakára fedett ételesdobozban hűtőbe kerül, de ha jól ki volt előtte szárítva/hűtve, a lapok másnap is finom, ropogósak, legalábbis a házilag nyújtott lapok esetében.


Σπανακόπιτα από την Βόρειας Εύβοιας με μικρασιατική επιρροή

Για τα φύλα θα χρειαστούμε - 4 κούπες αλεύρι από μύλο, 2 κ σ ξύδι, 4 κ σ ελαιόλαδο, 1,5 κ γ αλάτι, νερό 1-1,5 κούπα, όσο θέλει για να κάνουμε μία ζύμη όχι πολύ μαλακιά (σαν ψωμί) . Μπορούμε να βάλουμε και 1 αυγό χτυπημένο, αν βρίσκεται στο ψυγείο μας. Φτιάχνουμε την ζύμη, και την αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί.

 Για την γέμιση θα χρειαστούμε - 1 κ σπανάκι, 0,5 κ λάπαθα, ματσάκι μαϊντανό, ματσάκι άνηθο, ματσάκι δυόσμο (η άλλα αρωματικά χόρτα, το σύνολο των χορταρικών να μην είναι περισσότερο από 1,5 κιλό), 1 πράσο ( μόνο το άσπρο), 3-4 κρεμμυδάκια, 1 κρεμμύδι ξερό. Το σπανάκι και λάπαθο τα τρίβουμε με χονδρό αλάτι, για να πέσει ο όγκος τους και να βγει το πολύ ζουμί. Τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, ψιλοκόβουμε και τα άλλα μυρωδικά και τα κρεμμύδια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ. Συμπληρώνουμε με 2 αυγά, 5-6 κ σ τραχανά ή φλιτζανάκι ρύζι, 0,5 κ σ κανέλα, 1 φλιτζάνι φέτα και κεφαλοτύρι τριμμένη.(Μπορείτε να βάλετε και περισσότερο τυρί, του πάει. Εγώ βάζω ελάχιστο για να μη σκεπάσει την γεύση των χορταρικών.)

Εκτέλεση 
Την ζύμη την χωρίζουμε στα 8, ανοίγουμε φύλα, τόσο μεγάλα, όσο να σκεπάσουν το μεγάλο μας ταψί και τα τοιχώματα.
Βάζουμε 4 κάτω, μοιράζουμε πάνω του ομοιόμορφα την γέμιση, και 4 πάνω. Κάθε φύλο αλείφεται με ελαιόλαδο. Ψήνουμε στην κάτω σχάρα 1/2 ώρα και μετά στην μεσαία, όσο χρειάζεται να ροδοκοκκινίσει, στους 190 βαθμούς.

 Η συνταγή είναι ευβοιώτικη, την έμαθα από την πεθερά μου, την κα Ελένη Βυρίνη (Μετόχι Μαντουδίου). Η κανέλα είναι μικρασιατική επιρροή από τους πολλούς μικρασιάτες της Βόρειας Ευβοίας και δίνει μία καταπληκτική ανατολίτικη νότα το φαγητό.

Comments

Nils Holgersson said…
Nem sikerült!
Pedig mi mindenben követtük az utasításokat. Túl sok lett a töltelék, annak túl sok a leve, tocsog az egész a lében, az alsó tészta ezért elázott, a felső kemény lett, és a töltelék sem olyan finom. Nem tudom hol rontottuk el, biztos nem a te hibád, hanem a miénk, nem akarom senkinek elvenni a kedvét tőle, de nagyon vigyázzon mindenki vele!
Remélem a muszaka jó lesz...
Agni said…
Jaj nagyon sajnálom :( Vajon mi lehetett a baj? Legközelebb megkérem valamelyik családtagomat videózza le ahogyan készítem. Mindenképpen ha tocsogós lett, akkor azt jelenti a töltelék nagyon lédús maradt, vagy nem volt elég zabpehely vagy rizs ami felszívja. Ilyenkor persze elázik az alsó tészta. Ezért is szoktam legalsó rácson sütni, hogy az alsók biztosan megsüljenek. Hát tényleg nagyon sajnálom..:(

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..