A röhej az, hogy tavaly pont ezen a napon ugyanezt főztem!:) Teljes véletlen:)
BIFTÉKI SZTO FURNÓ ME PÁTÁTÉSZ
A BIFTÉKI egy olyan étel, amit nyáron is előszeretettel készítenek, minden tavernában van és gyerekek is biztosan szeretik. Nagyobb darált húsgombócok, mindig marhahúsból készítve amit szénen sütnek ki és általában sült krumplival tálalnak. Én ma a sütőbe dobtam be őket, nagyobb darabokra vágott krumplival. A sütőbe kerülő ilyen jellegű ételeknél a krumplit mindig nagyobb, vastagabb darabokba vágják, a finom olívaolajon kívül mindig öntenek vizet is a tepsibe, legalább egy csészével és legalább egy citrom levét. A víz szerepe, hogy nem csak ropogós hanem belül puha, omlós lesz a krumpli, a citromtól pedig nem tud szétfőni, a végső ízhatásról nem is beszélve.
A biftéki hozzávalói: 1 kg marhahús finomra darálva (kétszer is ledaráltatom ha nem fiatal az állat), só, kiskanál bors, 1 tojás, 4 szelet beáztatott kenyér vagy ennek megfelelő morzsa, 1 nagy hagyma és 4-5 cikk fokhagyma mixelve, oregano(2-3 kiskanál), diosmos (zöld menta) egy kiskanál, mehet bele 1 kiskanál csemege paprika is.
BIFTÉKI SZTO FURNÓ ME PÁTÁTÉSZ
A BIFTÉKI egy olyan étel, amit nyáron is előszeretettel készítenek, minden tavernában van és gyerekek is biztosan szeretik. Nagyobb darált húsgombócok, mindig marhahúsból készítve amit szénen sütnek ki és általában sült krumplival tálalnak. Én ma a sütőbe dobtam be őket, nagyobb darabokra vágott krumplival. A sütőbe kerülő ilyen jellegű ételeknél a krumplit mindig nagyobb, vastagabb darabokba vágják, a finom olívaolajon kívül mindig öntenek vizet is a tepsibe, legalább egy csészével és legalább egy citrom levét. A víz szerepe, hogy nem csak ropogós hanem belül puha, omlós lesz a krumpli, a citromtól pedig nem tud szétfőni, a végső ízhatásról nem is beszélve.
A biftéki hozzávalói: 1 kg marhahús finomra darálva (kétszer is ledaráltatom ha nem fiatal az állat), só, kiskanál bors, 1 tojás, 4 szelet beáztatott kenyér vagy ennek megfelelő morzsa, 1 nagy hagyma és 4-5 cikk fokhagyma mixelve, oregano(2-3 kiskanál), diosmos (zöld menta) egy kiskanál, mehet bele 1 kiskanál csemege paprika is.
Ezt a dobozt szándékosan hagytam a képben. Ez olívaolajból nyert főzőzsiradék, nem kenyérre kenni való! Ugyanis már ismerőseim megjárták hogy ezt a terméket próbálták reggelijük alkalmával a kenyérre kenni és meg is volt a véleményük a görög ételekről:) Pocsék íze van, de a sütős ételekbe mindig teszek kanállal darabokat, ez különösen finom ízt ad az ételnek. Néa Fitini a neve, érdemes haza is vinni egy dobozzal, majd sütős ételekhez felhasználni, mediterrán aromát kap tőle a kaja és osztatlan sikerünk lesz:)
Sütés előtt...És készen tálalva.
PARADICSOMOS BARBUNIA BAB
Hát ez nagyon egyszerű étel, de leírom. Tudni kell hogy régen majdnem szabályszerűen a görögök minden pénteken valamilyen hüvelyest fogyasztottak, ez a szokás vidéken és hagyományos szokásokat követő családoknál ma is megvan. Nemcsak a babot szeretik, hanem a lencsét, csicseriborsót, fávát, stb. Ez a fajta száraz bab amit én készítettem, pirosas, fekete csíkokkal, a neve barbuni. Ezt nagyon egyszerűen készítik, hagyma olajon megfuttatva, majd bele a répa, a végén az egy szem fokhagyma, majd a megpuhult bab, összekeverjük, rá a só, bors, paprika, paradicsomlé és annyi víz, hogy alaposan ellepje. Lassú tűzön puhára kell főzni.
Mivel a pénteki nap éppen azért hüvelyes-es, hogy böjtösebb legyen, ezért az ilyen ételek mellé nem fogyasztanak húst, a fenti kolbász az én fúziós konyhám eredménye:), és igaziból csak fiam miatt lett elkészítve. Mi felnőttek a babot feta sajttal és hagymával:) szeretjük. Persze mindig jó két tányérral ebédelünk belőle fejenként.Tipp:
Amikor elfelejtem beáztatni a babot egy éjszakára - és ez egyes fajtáknál elengedhetetlen, akkor reggel gyorsan kuktába csapom bő vízbe, felfőzőm, majd a forró vízben hagyom állni, egy óra múlva kész van, meg van puhulva.
Ugyanakkor a puffadás és egyebek:) elkerülése végett az első levet, ahogy felforrt, minden hüvelyesről leöntöm. Egyesek esküsznek arra, hogy kiöntöm a hasznos tápanyagokat így, de én remélem valami csak megmarad, mert ha nem így teszem, tényleg gondot okoz később:))
MORZSOLT ALMÁS
Ugyanakkor a puffadás és egyebek:) elkerülése végett az első levet, ahogy felforrt, minden hüvelyesről leöntöm. Egyesek esküsznek arra, hogy kiöntöm a hasznos tápanyagokat így, de én remélem valami csak megmarad, mert ha nem így teszem, tényleg gondot okoz később:))
MORZSOLT ALMÁS
A morzsolt almás receptje itt van a BLOG-ban, pont tavaly dec.14-n:) De most jobban sikerült:)
A fentiek a tésztához valóak: 4 csésze sütőporos liszt, 250 gr margarin, 1 tojás, 1 csésze cukor.
Ezek pedig a töltelékhez: 8 alma, 1,5 csésze kristálycukor, 1-2 marék mazsola, 1 leveseskanál fahéjpor, 1-2 marék durvára tört dió, 1 kiskanál rízs.
A tésztához valókat hidegen kell összemorzsolni a két tenyerünk között, gyorsan, úgy hogy az alapvalók ne melegedjenek fel a kezünk melegétől. Jobb ezt az összemorzsolást egy nagyobb tepsiben végezni. Ha összemorzsolódtak, felét az anyagnak leszitálom-morzsolom a tepsi aljára amiben meg akarom sütni a sütit (38x27 cm tepsi körüli legyen). A tölteléknek valókat összekeverem (miután az almákat megreszeltem a reszelő nagy lyuku részén), majd ráteszem a leterített tésztára kanalanként, úgy, hogy mindenhová egyformán jusson. Ezután a tészta maradék részét rászórom a töltelékre és 180 fokon addig sütöm amíg megpirul a teteje.
Comments