Skip to main content

Paszuly+bifteki+morzsolt almás

A röhej az, hogy tavaly pont ezen a napon ugyanezt főztem!:) Teljes véletlen:)
BIFTÉKI SZTO FURNÓ ME PÁTÁTÉSZ

A BIFTÉKI egy olyan étel, amit nyáron is előszeretettel készítenek, minden tavernában van és gyerekek is biztosan szeretik. Nagyobb darált húsgombócok, mindig marhahúsból készítve amit szénen sütnek ki és általában sült krumplival tálalnak. Én ma a sütőbe dobtam be őket, nagyobb darabokra vágott krumplival. A sütőbe kerülő ilyen jellegű ételeknél a krumplit mindig nagyobb, vastagabb darabokba vágják, a finom olívaolajon kívül mindig öntenek vizet is a tepsibe, legalább egy csészével és legalább egy citrom levét. A víz szerepe, hogy nem csak ropogós hanem belül puha, omlós lesz a krumpli, a citromtól pedig nem tud szétfőni, a végső ízhatásról nem is beszélve.
A biftéki hozzávalói: 1 kg marhahús finomra darálva (kétszer is ledaráltatom ha nem fiatal az állat), só, kiskanál bors, 1 tojás, 4 szelet beáztatott kenyér vagy ennek megfelelő morzsa, 1 nagy hagyma és 4-5 cikk fokhagyma mixelve, oregano(2-3 kiskanál), diosmos (zöld menta) egy kiskanál, mehet bele 1 kiskanál csemege paprika is.

Ezt a dobozt szándékosan hagytam a képben. Ez olívaolajból nyert főzőzsiradék, nem kenyérre kenni való! Ugyanis már ismerőseim megjárták hogy ezt a terméket próbálták reggelijük alkalmával a kenyérre kenni és meg is volt a véleményük a görög ételekről:) Pocsék íze van, de a sütős ételekbe mindig teszek kanállal darabokat, ez különösen finom ízt ad az ételnek. Néa Fitini a neve, érdemes haza is vinni egy dobozzal, majd sütős ételekhez felhasználni, mediterrán aromát kap tőle a kaja és osztatlan sikerünk lesz:)
Sütés előtt...
És készen tálalva.

PARADICSOMOS BARBUNIA BAB

Hát ez nagyon egyszerű étel, de leírom. Tudni kell hogy régen majdnem szabályszerűen a görögök minden pénteken valamilyen hüvelyest fogyasztottak, ez a szokás vidéken és hagyományos szokásokat követő családoknál ma is megvan. Nemcsak a babot szeretik, hanem a lencsét, csicseriborsót, fávát, stb. Ez a fajta száraz bab amit én készítettem, pirosas, fekete csíkokkal, a neve barbuni. Ezt nagyon egyszerűen készítik, hagyma olajon megfuttatva, majd bele a répa, a végén az egy szem fokhagyma, majd a megpuhult bab, összekeverjük, rá a só, bors, paprika, paradicsomlé és annyi víz, hogy alaposan ellepje. Lassú tűzön puhára kell főzni.
Mivel a pénteki nap éppen azért hüvelyes-es, hogy böjtösebb legyen, ezért az ilyen ételek mellé nem fogyasztanak húst, a fenti kolbász az én fúziós konyhám eredménye:), és igaziból csak fiam miatt lett elkészítve. Mi felnőttek a babot feta sajttal és hagymával:) szeretjük. Persze mindig jó két tányérral ebédelünk belőle fejenként.
Tipp:
Amikor elfelejtem beáztatni a babot egy éjszakára - és ez egyes fajtáknál elengedhetetlen, akkor reggel gyorsan kuktába csapom bő vízbe, felfőzőm, majd a forró vízben hagyom állni, egy óra múlva kész van, meg van puhulva.
Ugyanakkor a puffadás és egyebek:) elkerülése végett az első levet, ahogy felforrt, minden hüvelyesről leöntöm. Egyesek esküsznek arra, hogy kiöntöm a hasznos tápanyagokat így, de én remélem valami csak megmarad, mert ha nem így teszem, tényleg gondot okoz később:))

MORZSOLT ALMÁS

A morzsolt almás receptje itt van a BLOG-ban, pont tavaly dec.14-n:) De most jobban sikerült:)

A fentiek a tésztához valóak: 4 csésze sütőporos liszt, 250 gr margarin, 1 tojás, 1 csésze cukor.

Ezek pedig a töltelékhez: 8 alma, 1,5 csésze kristálycukor, 1-2 marék mazsola, 1 leveseskanál fahéjpor, 1-2 marék durvára tört dió, 1 kiskanál rízs.

A tésztához valókat hidegen kell összemorzsolni a két tenyerünk között, gyorsan, úgy hogy az alapvalók ne melegedjenek fel a kezünk melegétől. Jobb ezt az összemorzsolást egy nagyobb tepsiben végezni. Ha összemorzsolódtak, felét az anyagnak leszitálom-morzsolom a tepsi aljára amiben meg akarom sütni a sütit (38x27 cm tepsi körüli legyen). A tölteléknek valókat összekeverem (miután az almákat megreszeltem a reszelő nagy lyuku részén), majd ráteszem a leterített tésztára kanalanként, úgy, hogy mindenhová egyformán jusson. Ezután a tészta maradék részét rászórom a töltelékre és 180 fokon addig sütöm amíg megpirul a teteje.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..