Hozzávalók:
(4-5 személyre)
1/2 kg szárazbab
1-2 közepes hagyma apróra vágva
3/4 csésze olívaolaj
1/2 kg túlérett paradicsom
só, bors
apróra vágott friss petrezselyem
Elkészítés:
(4-5 személyre)
1/2 kg szárazbab
1-2 közepes hagyma apróra vágva
3/4 csésze olívaolaj
1/2 kg túlérett paradicsom
só, bors
apróra vágott friss petrezselyem
Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk. Ha ezt elfelejtjük akkor a következőképpen járunk el:
Megmossuk a babot, fazékba tesszük, annyi vizet adunk hozzá hogy ellepje. Felfőzzük majd lehúzzuk a tűzről és egy órát lefedve hagyjuk ázni a forró vízben. Egy óra múlva leöntjük a vizet és újból felöntjük annyi forró vízzel hogy ellepje, és majdnem puhára főzzük.
Külön elkészítjük a szószt, az apróra vágott (vagy aki úgy szereti, szeletelt) hagymát megfonnyasztjuk olívaolajon, majd hozzátesszük a turmixolt vagy apróra vágott paradicsomokat. Ha csak apróra vágjuk őket akkor előzőleg le kell húzni a héjukat, amit legkönnyebben úgy lehet elérni, ha pár percig forró vízbe mártjuk őket.
A mártáshoz még hozzátesszük a 2 kávéskanál tengeri sót, mokkáskanál borsot és az apróra vágott petrezselymet. Pár percnyi fövés után a szószt a paszulyokhoz tesszük.
Az egészet sütőbe tesszük (ha a vizet ki kell pótolni csakis forró vízzel tegyük!) és megfőzzük. A tetején vékony sült kéreg képződik.
Tipp:
Ez az étel a legfinomabb a "gigántesz" (óriásbab) fajtából és majdnem kizárólagosan csak ebből készítik
Tálalás:
Ezt az ételt is hús nélkül, egytálételnek fogyasztják, általában szobahőmérsékleten feta sajttal és friss barna kenyérrel.
Comments