Ez az étel nem tartozik a mindennapi ételek közé és inkább falun készítik, olyan időszakban mikor a spenót frissen kapható vagy frissen terem a kertben.
Hozzávalók:
(6 személyre)
1/2 kg száraz óriásbab
2 1/2 csésze spenót apróra vágva és párolva
3-4 közepes hagyma apróra vágva
3/4 csésze olívaolaj
1/2 kg túlérett paradicsom
vagy 1 doboz (400 gr) konzerv paradicsom
só, bors
Hozzávalók:
(6 személyre)
1/2 kg száraz óriásbab
2 1/2 csésze spenót apróra vágva és párolva
3-4 közepes hagyma apróra vágva
3/4 csésze olívaolaj
1/2 kg túlérett paradicsom
vagy 1 doboz (400 gr) konzerv paradicsom
só, bors
Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk.
A babot előző este beáztatjuk.
Ha ezt elfelejtjük akkor a következőképpen járunk el:
Megmossuk a babot, fazékba tesszük, annyi vizet adunk hozzá hogy ellepje. Felfőzzük majd lehúzzuk a tűzről és egy órát lefedve hagyjuk ázni a forró vízben. Egy óra múlva leöntjük a vizet és újból felöntjük annyi forró vízzel hogy ellepje, enyhén sózzuk és majdnem puhára főzzük (addig főzzük amíg a héjuk megreped). A babot beletesszük egy tepsibe, a levét félretesszük.
Külön elkészítjük a szószt, az apróra vágott (vagy aki úgy szereti, szeletelt) hagymát megfonnyasztjuk olívaolajon, majd hozzátesszük a spenótot, pár percig rotyogtatjuk, utána hozzátesszük a turmixolt vagy apróra vágott paradicsomokat. Ha csak apróra vágjuk a paradicsomokat akkor előzőleg le kell húzni a héjukat, amit legkönyebben úgy lehet megcsinálni, ha pár percig forró vízbe mártjuk őket. Ehhez a művelethez elég akár a forró vizes csap alá tartani őket egy kanálban pár percig, persze ha elég forró víz jön a csapból.
A mártáshoz még hozzátesszük a 2 kávéskanál tengeri sót, mokkáskanál borsot. Pár percnyi fövés után a szószt a paszulyokhoz tesszük, majd még hozzáteszünk a paszuly fővő levéből annyit hogy ellepje a babot.
Az egészet sütőbe tesszük (ha a folyadékot ki kell pótólni csakis a forró főzőlével tegyük!) és körülbelül 1 órát sütjük. A tetején vékony sült kéreg képződik.
Tálalás:
Ezt az ételt is hús nélkül, egytálételnek fogyasztják, általában melegen feta sajttal és friss barna kenyérrel.
Megmossuk a babot, fazékba tesszük, annyi vizet adunk hozzá hogy ellepje. Felfőzzük majd lehúzzuk a tűzről és egy órát lefedve hagyjuk ázni a forró vízben. Egy óra múlva leöntjük a vizet és újból felöntjük annyi forró vízzel hogy ellepje, enyhén sózzuk és majdnem puhára főzzük (addig főzzük amíg a héjuk megreped). A babot beletesszük egy tepsibe, a levét félretesszük.
Külön elkészítjük a szószt, az apróra vágott (vagy aki úgy szereti, szeletelt) hagymát megfonnyasztjuk olívaolajon, majd hozzátesszük a spenótot, pár percig rotyogtatjuk, utána hozzátesszük a turmixolt vagy apróra vágott paradicsomokat. Ha csak apróra vágjuk a paradicsomokat akkor előzőleg le kell húzni a héjukat, amit legkönyebben úgy lehet megcsinálni, ha pár percig forró vízbe mártjuk őket. Ehhez a művelethez elég akár a forró vizes csap alá tartani őket egy kanálban pár percig, persze ha elég forró víz jön a csapból.
A mártáshoz még hozzátesszük a 2 kávéskanál tengeri sót, mokkáskanál borsot. Pár percnyi fövés után a szószt a paszulyokhoz tesszük, majd még hozzáteszünk a paszuly fővő levéből annyit hogy ellepje a babot.
Az egészet sütőbe tesszük (ha a folyadékot ki kell pótólni csakis a forró főzőlével tegyük!) és körülbelül 1 órát sütjük. A tetején vékony sült kéreg képződik.
Tálalás:
Ezt az ételt is hús nélkül, egytálételnek fogyasztják, általában melegen feta sajttal és friss barna kenyérrel.
Comments