KOTOPULÓ LÉMONÁTÓ
Ez az étel is egy nagyon gyakran étlapon szereplõ étel Görögország minden részében. Egyszerû és finom.
Hozzávalók: egy csirke egészben, só, bors, tetszés szerinti fûszerek (én szoktam kevés grill fûszert használni), fokhagyma, hagyma (elhagyható-mi nagyon szeretjük), 2-3 citrom leve, olívaolaj.
Hozzávalók: egy csirke egészben, só, bors, tetszés szerinti fûszerek (én szoktam kevés grill fûszert használni), fokhagyma, hagyma (elhagyható-mi nagyon szeretjük), 2-3 citrom leve, olívaolaj.
A csibét megmossuk, kivágjuk a hátsó felébõl a zsírózóját és úgy általában megtisztítjuk. A fokhagymát (kb. 4 cikk) felvágjuk hegyes darabokra majd a csirke húsába szúrkáljuk úgy, hogy egyenletes arányban legyen mindenhol. A csirke bõrét alaposan befûszerezzük, majd a tepsi közepébe helyezzük. Felvágjuk a krumplikat nagy darabokra (annyi krumpli kell, hogy kitöltse a csirke melletti szabad helyet), besózzuk, beborsozzuk, oreganot szórunk rá, majd a citromok levének egy részét és olívaolajat öntünk rájuk. Jól összeforgatjuk és a csirke mellé öntjük, elrendezgetjük õket. A maradék citromlevet a tepsibe öntjük, még egy borospohár vizet téve hozzá. Alaposan meglocsoljuk olívaolajjal majd sütõben pirosra sütjük. Néha ránézünk, megtörténhet, hogy a víz nagyon hamar elfõ alóla, ekkor picit még aláöntünk. 180 fokon lassan érdemes megsütni, úgy lesz finom omlós a húsa.
Comments