Skip to main content

Citromos csirke (Κοτόπουλο λεμονάτο)

KOTOPULÓ LÉMONÁTÓ

Ez az étel is egy nagyon gyakran étlapon szereplõ étel Görögország minden részében. Egyszerû és finom.
Hozzávalók: egy csirke egészben, só, bors, tetszés szerinti fûszerek (én szoktam kevés grill fûszert használni), fokhagyma, hagyma (elhagyható-mi nagyon szeretjük), 2-3 citrom leve, olívaolaj.
A csibét megmossuk, kivágjuk a hátsó felébõl a zsírózóját és úgy általában megtisztítjuk. A fokhagymát (kb. 4 cikk) felvágjuk hegyes darabokra majd a csirke húsába szúrkáljuk úgy, hogy egyenletes arányban legyen mindenhol. A csirke bõrét alaposan befûszerezzük, majd a tepsi közepébe helyezzük. Felvágjuk a krumplikat nagy darabokra (annyi krumpli kell, hogy kitöltse a csirke melletti szabad helyet), besózzuk, beborsozzuk, oreganot szórunk rá, majd a citromok levének egy részét és olívaolajat öntünk rájuk. Jól összeforgatjuk és a csirke mellé öntjük, elrendezgetjük õket. A maradék citromlevet a tepsibe öntjük, még egy borospohár vizet téve hozzá. Alaposan meglocsoljuk olívaolajjal majd sütõben pirosra sütjük. Néha ránézünk, megtörténhet, hogy a víz nagyon hamar elfõ alóla, ekkor picit még aláöntünk. 180 fokon lassan érdemes megsütni, úgy lesz finom omlós a húsa.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..