Skip to main content

Csicseriborsó padlizsánnal (Ρεβύθια με μελιτζάνες)

Hozzávalók:
(6-8 személyre)
1/2 kg szárított és héjtalanított csicseriborsó
1/2 kg padlizsán
a sütéshez elegendő olaj (ajánlott: olíva)
só, bors

Elkészítés:
Egy éjszakával azelőtt betesszük a csicseriborsót _langyos, sós (1 marék) vízbe_. Fontos a sós, langyos, másképpen nem fog másnap 3 óra alatt sem megpuhulni! Másnap betesszük egy nagy fazékba, feltöltjük vízzel, felfőzzük. Miután leszedjük a habját és az esetleges héjakat ha még vannak, sózzuk, borsozzuk és kb. 20 percet főzzük kuktában (fazékban értelemszerűen többet). Miután megpuhult leszűrjük és félretesszük.
Közben a padlizsánokat megmossuk, megtisztítjuk, szeletekre vágjuk és besózva legalább fél órát szűrőben hagyjuk hogy a kesernyés ízt "kiizzadják" és hogy meggátoljuk a feketedést.
Egy tepsiben olajat forrósítunk és az előzőleg konyhapapírral letörölt szeleteket kisütjük.
Egy sütőbe való tepsibe vagy tűzálló tálba rétegezzük a kétféle alapanyagot, alól a csicseriborsó, rá egy réteg padlizsán, padlizsánréteggel fejezve be a halmozást. Sütőben 45-60 percig sütjük közepes hőfokon. Aki szereti sajtot is reszelhet rá vagy akár besamel mártással is dúsíthatja, de ebben az ételben éppen a vegetáriánussága az érdekes és a fontos.

Jó étvágyat!

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..