Skip to main content

Óriásbab saláta (Σαλάτα γίγαντες)

Hozzávalók:
(4-6 személyre)

1/2 kg száraz óriásbab
2 közepes hagyma
olívaolaj ízlés szerint
só, bors, citromlé vagy ecet ízlés szerint

Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk. Ha ezt elfelejtjük akkor a következőképpen járunk el:
Megmossuk a babot, fazékba tesszük, annyi vizet adunk hozzá hogy ellepje. Felfőzzük, majd lehúzzuk a tűzről és egy órát lefedve hagyjuk ázni a forró vízben. Egy óra múlva leöntjük a vizet és újból felöntjük, annyi forró vízzel, hogy ellepje, sózzuk és puhára főzzük. Leszűrjük, megvárjuk míg kihűl és salátástálba halmozzuk.
A hagymákat kerek szeletekre vágjuk és a petrezselyemzöldet apróra vágjuk.
A babot, hagymát, petrezselymet összekavarjuk, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, hozzáöntünk olívaolajat és citromlevet, vagy ecetet ízlés szerint és máris tálalható.

Megj.:
Ez a saláta nagyon finom és ismert tarka babból (fászoliá mávromátiká). Minden tavernában étlapján gyakran szerepel étvágygerjesztőként (orektika).

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Apróhal sütőben (Γαύρος)

Hihetetlennek tűnik, hogy a gavros-ról eddig nem írtam bejegyzést, de nem találok semmit, így valószínűleg annyira "mezei" dolognak tekintettem, hogy meg sem említettem.. A "gavros" a legfogyasztottabb apró-halfajta a "maridaki"-val együtt. Kis méretű, keskeny halacska, a nagyok elérhetik egy női tenyér hosszát és jó kövérek. Elkészítésük nagyon egyszerű és nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra. Mi legjobban sütőben szeretjük, habár lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve sem rossz..