Az én görög családom egyik kedvence. A canellonni egy 8-10 cm hosszú, kb. 2 cm átmérőjű, csőalakú tészta, amelyet darált hússal, ricottaval, spenóttal, stb. töltenek meg, majd paradicsomszósszal és besamellel öntenek le, majd sütőben kisütik A családban szeretett változat a paradicsomszószos-darált húsos, ezt készítettem nemrég. Mivel nem készítem gyakran, eddig még soha nem jegyeztem le rendesen a receptet, ami csak azért rossz, mert jó tudni előre, hány cannelloni fér egy tepsibe. Egy doboz tésztában itt nálunk 24 db. csövecske található, míg az én kisebb méretű tepsiimbe csak 21-22 darab fér.
A recept egy doboz tésztára, tehát 24 db cannellonira való.
Hozzávalók:
1 doboz canneloni
3/4 kg darált marhahús
1 borospohár fehérbor
4 ek olívaolaj
1 ágacska fahéj
1 + 1/2 csésze (200 ml) reszelt sajt (regatto)
1 reszelt vagy apróra vágott hagyma
1 doboz apróra vágott paradicsomkonzerv (300 gr)
só, bors
A paradicsomszószhoz:
500 gr paradicsomlé
1 cikk fokhagyma
3 ek vaj
1 ek cukor
só, bors
Az olívaolajat felhevítem egy lábosban, majd beleteszem a darált marhahúst és addig keverem, amíg kifehéredik. Nem szabad otthagyni, mert csomós lesz, amíg ki nem fehérdeik folyton kavarni kell! Ekkor hozzáadom a hagymát, a fahéjat, feltöltöm a borral. Miután elpárolog az alkohol, hozzáadom a mixelt vagy apróra vágott paradicsomot, lefedem és hagyom lassú tüzön főni, amíg teljesen elfövi a levét. Miután kissé kihűlt, hozzáadok 1 csésze reszelt sajtot (lehetőleg regatto típus, ne mozarella típusút mert az csak nyúlik majd minden harapásnál!). Jól összekavarom.
Egyenként megtöltöm a csőtésztákat a masszával, szorosan egymás mellé helyezem őket a tepsiben.
Elkészítem a paradicsomszószt. A felhevített vajon megpárolom az áttört vagy nagyon apróra vágott cikk fokhagymát, beleteszem a cukrot és a paradicsomlevet, 1 1/2 pohár vizet és összefőzöm (kb. 10 percet). Ráöntöm a mártást a cannellonikra, de úgy, hogy egyenletesen mindenhová jusson. Megszórom az ételt a fél pohár reszelt sajttal, letakarom szorosan alufóliával és 180 fokon pirosra sütöm (30-40 perc).
Comments