Hozzávalók:
* 1 konyhakész pulyka (5 1/2-6 kilós)
* 20 gr corn-flour vagy liszt
* só, bors, citromlé
* 1/8 l tejszín
Töltelékhez:
* 3 hagyma
* 400 gr darált hús
* 75 gr rizs
* 1/8 l (körülbelül) víz
* 50 gr mazsola
* 3 kanál cherry
* 1 kötés petrezselyemzöld apróra vágva
* 1 kiskanál zsálya
* só, bors
Elkészítése:
* 1 konyhakész pulyka (5 1/2-6 kilós)
* 20 gr corn-flour vagy liszt
* só, bors, citromlé
* 1/8 l tejszín
Töltelékhez:
* 3 hagyma
* 400 gr darált hús
* 75 gr rizs
* 1/8 l (körülbelül) víz
* 50 gr mazsola
* 3 kanál cherry
* 1 kötés petrezselyemzöld apróra vágva
* 1 kiskanál zsálya
* só, bors
A régi háziasszonyok úgy tartják hogy a pulykának annyi óra lassú sütés kell ahány kiló.
A töltelékkel megtöltött pulyka nem sül olyan jól át mint a töltelék nélküli, de a tálalása sem könnyű.
Tipp:
A tölteléket külön készítsük el és csak a végén, a tálaláskor kerüljön a pulyka mellé, köré és a hasüregébe.
Hogy a pulyka húsa puha maradjon a levéből időnként a húsba lehet fecskendezni.
Elkészítése:
1. A mazsolát 15 percre a cherrybe áztatjuk.
2. A hagymát megfuttatjuk a forró olajon majd hozzáadjuk a darált húst és kifehéredésig kavargatva pirítjuk. Hozzáadjuk az összes többi belevalót, a fent leírt lista sorrendjében és addig rotyogtatjuk amíg elfövi a levét.
3. Megmossuk a pulykát, bedörzsöljük sóval és citromlével, belül is sózzuk, borsozzuk majd a hasüregbe töltjük az időközben langyosra hűlt tölteléket. A nyílást bevarrjuk. A pulykahús puhulásáig alumíniumfóliával betakarva sütjük, mindig vigyázva arra hogy elég folyadék legyen a tepsiben alatta. Mikor puha, levesszük a fóliát és pirosra sütjük.
4. A levét egy kis lábosba töltjük, liszttel vagy a corn-flour-al besűrítjük és hozzáadjuk a tejszínt. Ezzel a mártással tálaljuk a pulykát.
Comments