Csütörtökön ünnepi asztal lesz nálunk megrakva minden jóval. Úgy intéztem ma a kajáimat, hogy egy részük le legyen majd fagyasztva csütörtökre, mert egyedül nehéz lesz csak aznap terülj terülj asztalkámat varázsolni. Ugyanis a görög ünnepi asztalnak is megvan annyiban a keleti jellegzetessége, hogy rengeteg apró tányér van más és más dologgal, amiket mind el kell készíteni.
Egy nagyon kedvelt étel, mely ünnepi asztalon is megállja a helyét a pastizzio. Az is nagyon jó, hogy teljesen készen is fagyasztható.
Íme a recept:
PASTIZZIO
Hozzávalók:
3/4-1 kg darált hús
1 hagyma apróra vágva
3-4 cikk fokhagyma
ízlés szerint fûszerek:
3-4 szekfûbors, 1 fahéjdarab, csipet vadmenta, só, bors
3-4 turmixolt paradicsom vagy 200-250 ml paradicsomkonzerv
5-6 tojás
reszelt sajt ízlés szerinti mennyiségben
1 kg vastag, hosszú makaróni (2-s számú, ceruza vastagságú)
besamel krém
Elkészítés:
1. A hagymát apróra vágjuk és megfuttatjuk forró olajon. Rátesszük a darált húst, fehéredésig keverjük, majd ráöntjük a paradicsomlét, fûszerezzük, beletesszük az apróra vágott fokhagymát. Lassú tüzön rotyogtatjuk fél órát, amíg elfövi a levét. A legjobb a darált húst azelõtt való nap elkészíteni. Miután kihült beletesszük két tojásnak a fehérjét habbá verve.
2. Majdnem készre fõzzük a makarónit (pl. 10 perc fõzési idõ helyett 8 perc fõzés), leszûrjük.
Egy nagyon kedvelt étel, mely ünnepi asztalon is megállja a helyét a pastizzio. Az is nagyon jó, hogy teljesen készen is fagyasztható.
Íme a recept:
PASTIZZIO
Hozzávalók:
3/4-1 kg darált hús
1 hagyma apróra vágva
3-4 cikk fokhagyma
ízlés szerint fûszerek:
3-4 szekfûbors, 1 fahéjdarab, csipet vadmenta, só, bors
3-4 turmixolt paradicsom vagy 200-250 ml paradicsomkonzerv
5-6 tojás
reszelt sajt ízlés szerinti mennyiségben
1 kg vastag, hosszú makaróni (2-s számú, ceruza vastagságú)
besamel krém
Elkészítés:
1. A hagymát apróra vágjuk és megfuttatjuk forró olajon. Rátesszük a darált húst, fehéredésig keverjük, majd ráöntjük a paradicsomlét, fûszerezzük, beletesszük az apróra vágott fokhagymát. Lassú tüzön rotyogtatjuk fél órát, amíg elfövi a levét. A legjobb a darált húst azelõtt való nap elkészíteni. Miután kihült beletesszük két tojásnak a fehérjét habbá verve.
2. Majdnem készre fõzzük a makarónit (pl. 10 perc fõzési idõ helyett 8 perc fõzés), leszûrjük.
3. Egy nagy kikent tepsibe beleöntjük a makaróni felét és ráöntjük a felvert tojásokat, elegyengetjük hogy a tojásos makaróni mindenhova egyenletesen jusson. Megszórjuk bõven reszelt sajttal. Rátesszük, elegyengetjük a húsos masszát. Ráöntjük a maradék makarónit, elegyengetjük. Ráöntjük a besamel krémet, elegyengetjük, megszórjuk bõven reszelt sajttal.
4. Közepes sütõben, alsó rácson addig sütjük amíg szép piros lesz a teteje és az alja is átsül.
4. Közepes sütõben, alsó rácson addig sütjük amíg szép piros lesz a teteje és az alja is átsül.
BESAMEL KRÉM
(KRÉMA BESAMÉL)
Hozzávalók:
az én nagy tepsimhez 10 evõkanál finomliszt
kb. 1,5 l tej
4-5 kanál vaj vagy 1 csésze olívazsír, annyi amennyit a 10 kanél liszt felvesz hogy rántásszerû legyen
2 tojássárga
1 csésze reszelt sajt (parmezán tipusú)
só, bors, reszelt szerecsendió
Elkészítés:
Fehér rántást készítünk, a felhevített zsiradékba tesszük a lisztet és egészen világosra pirítjuk kavarás melett (pár perc). Hozzáöntjük sûrû kavarás melett a forró tejet lassacskán, sózzuk, borsozzuk, szercsendiózzuk. Körülbelül 10 percig fõzzük nagyon lassú tüzön és sûrû kavarás melett. Ha nem kavarjuk odasül. A fõzési idõnek értelemszerûen annyit kell tartania amennyi ahhoz kell hogy a krém besûrûsödjön. Lehúzzuk a tûzrõl, megvárjuk míg langyos lesz majd hozzáadjuk a két tojássárgáját, jól belekeverjük. Végül hozzáadjuk a reszelt sajtot is. Ha esetleg túl sûrûre sikerül, tejjel lehet hígitani. Ha túl híg addig kell fõzni míg besürûsödik.
Megj.:
Ha véletlenül becsomósodna a besamel, a mixerben pár perc alatt újra "ki lehet simítani". Én szitán szoktam fakanállal pár perc alatt átkavarni, unom a mixert mosni..
Fehér rántást készítünk, a felhevített zsiradékba tesszük a lisztet és egészen világosra pirítjuk kavarás melett (pár perc). Hozzáöntjük sûrû kavarás melett a forró tejet lassacskán, sózzuk, borsozzuk, szercsendiózzuk. Körülbelül 10 percig fõzzük nagyon lassú tüzön és sûrû kavarás melett. Ha nem kavarjuk odasül. A fõzési idõnek értelemszerûen annyit kell tartania amennyi ahhoz kell hogy a krém besûrûsödjön. Lehúzzuk a tûzrõl, megvárjuk míg langyos lesz majd hozzáadjuk a két tojássárgáját, jól belekeverjük. Végül hozzáadjuk a reszelt sajtot is. Ha esetleg túl sûrûre sikerül, tejjel lehet hígitani. Ha túl híg addig kell fõzni míg besürûsödik.
Megj.:
Ha véletlenül becsomósodna a besamel, a mixerben pár perc alatt újra "ki lehet simítani". Én szitán szoktam fakanállal pár perc alatt átkavarni, unom a mixert mosni..
Comments
Ha görög ételről van szó, akkor csakis Ágni blogja jöhet szóba! ;-)
Köszi :-)