Skip to main content

Csokoládés kevert hagyományos és paleo módon

Eddig két fajta csokis kevert receptem volt fent a blogon: az egyikben a massza joghurtos, a másikban tejes. Mindkettő nagyon finom és mindkettő tortaként is megállja a helyét, ha leöntjük csokoládékrémmel (lehet joghurtos vagy tejszínes ganache), vagy ha felvágjuk és megtöltjük bármilyen hozzáillő krémmel. 
A mai bejegyzésben szereplő kevertben sem tej, sem joghurt nem szerepel, az egyik paleo kevert, vagyis liszt, tej és keményítőmentes, a másik pedig hagyományos kevert, liszttel, vajjal, tojásokkal. Mindkettő nagyon finom és egyszerű az elkészítésük.


Paleo csokis kevert

Paleo csokis kevert
Hozzávalók a paleo csokis keverthez (10 cm belső átmérőjű formához):

* 100 gr fekete csokoládé (70%-s vagy több kakaótartalom)
* 1 tk ghee
* 3 tk stevia por (Green Canderel) - elviselt volna még 1 teás kanállal, de így is finom volt
* 3 tojás
* 150 gr őrölt mandula
* kis csipet só
* 1 tk szóda
* 1 kis tasak (1 adag) instant nesscafe (lehet bármilyen kávé, de el is hagyható)

Hagyományos csokis kevert
Hozzávalók a hagyományos csokis keverthez:

* 100 gr étcsokoládé
* kb. 1 ek vaj
* 3 tojás
* 12 dkg cukor (kb 4 nagy evőkanálnyi)
* csipet só
* 3 púpozott ek liszt
* 1 tk sütőpor
* 1 tk instant kávé

Elkészítés:

Az elkészítés mindkét sütemény esetében ugyanaz, természetesen a paleo sütihez a mandulát először finomra őröljük. Én most fehér, héjától megtisztított mandulát használtam, de erre nincsen szükség, lehet héjas mandulából is, sőt annak mandulásabb aromája lesz.

Első lépésben odateszem a csokoládét a vajjal gőz felett olvadni. Régen próbáltam már tűz fölött, egy lábosban olvasztani a csokit, de odaégettem, ugyanígy mikróban sem jött be, így nálam marad a hagyományos módszer: lábosba vizet teszek, majd ezt felteszem forrni és ráteszek egy kisebb vagy nagyobb lábost, mindegy, csak stabilan álljon, nehogy lezuhanjon. A legjobb egy kevéssel kisebb edény, ami majdnem annyira passzít a vizes edény tetejére, hogy a gőz nem tud mellette nagyon kijönni. De mindegy, milyenek a méretek, a csoki és a vaj úgyis felolvad mire minden mással elkészülünk.
Amíg a csoki olvad, a tojásfehérjékből kemény habot verek. Ezt mindig beteszem a hűtőbe, amíg minden mással készen leszek.
A tojássárgákat a cukorral fehéredésig kavarom. Ha steviat használok, hamar megy, pár perc alatt a stevia feloldódik és teljesen sima, fehéres lesz a tojássárgás massza. Cukorral több ideig tart, amíg kifehéredik és majdnem habos. 
Mikor a csoki elolvadt, hab készen és a tojássárgák is elkeverve a cukorral, minden hozzávalót szépen összedolgozok.



A hagyományos kevert masszája kicsit több lett a  cukor miatt, így nem kockáztattam, hogy a 10 cm-s formába tegyem, hanem egy 20x12 cm maxim átmérőjű ovális tepsit kaptam elő. A tepsiket kibéleltem sütőpapírral és 180 fokon 40 percet sütöttem, kötőtűpróbáig. A paleo sütit kevesebbet hagyom legközelebb, szeretném ha kicsit szottyos maradna belül. Mindkettőt kakaóporral szórtam meg és gránátalmával tálaltam, ami nagyon talál ehhez a szárazabb süteményhez, de ugyanígy találna hozzá valamilyen finom fagyi vagy pedig be lehetne őket vonni krémekkel, ahogyan a bejegyzés elején említettem. Mindenesetre egyben minden kóstoló egyetértett,  nagyon talál a téli ünnepi asztalhoz ez a tömény csokoládés édesség.



Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..