Eddig két fajta csokis kevert receptem volt fent a blogon: az egyikben a massza joghurtos, a másikban tejes. Mindkettő nagyon finom és mindkettő tortaként is megállja a helyét, ha leöntjük csokoládékrémmel (lehet joghurtos vagy tejszínes ganache), vagy ha felvágjuk és megtöltjük bármilyen hozzáillő krémmel.
A mai bejegyzésben szereplő kevertben sem tej, sem joghurt nem szerepel, az egyik paleo kevert, vagyis liszt, tej és keményítőmentes, a másik pedig hagyományos kevert, liszttel, vajjal, tojásokkal. Mindkettő nagyon finom és egyszerű az elkészítésük.
Paleo csokis kevert |
Paleo csokis kevert |
Hozzávalók a paleo csokis keverthez (10 cm belső átmérőjű formához):
* 100 gr fekete csokoládé (70%-s vagy több kakaótartalom)
* 1 tk ghee
* 3 tk stevia por (Green Canderel) - elviselt volna még 1 teás kanállal, de így is finom volt
* 3 tojás
* 150 gr őrölt mandula
* kis csipet só
* 1 tk szóda
* 1 kis tasak (1 adag) instant nesscafe (lehet bármilyen kávé, de el is hagyható)
Hagyományos csokis kevert |
Hozzávalók a hagyományos csokis keverthez:
* 100 gr étcsokoládé
* kb. 1 ek vaj
* 3 tojás
* 12 dkg cukor (kb 4 nagy evőkanálnyi)
* csipet só
* 3 púpozott ek liszt
* 1 tk sütőpor
* 1 tk instant kávé
Elkészítés:
Az elkészítés mindkét sütemény esetében ugyanaz, természetesen a paleo sütihez a mandulát először finomra őröljük. Én most fehér, héjától megtisztított mandulát használtam, de erre nincsen szükség, lehet héjas mandulából is, sőt annak mandulásabb aromája lesz.
Első lépésben odateszem a csokoládét a vajjal gőz felett olvadni. Régen próbáltam már tűz fölött, egy lábosban olvasztani a csokit, de odaégettem, ugyanígy mikróban sem jött be, így nálam marad a hagyományos módszer: lábosba vizet teszek, majd ezt felteszem forrni és ráteszek egy kisebb vagy nagyobb lábost, mindegy, csak stabilan álljon, nehogy lezuhanjon. A legjobb egy kevéssel kisebb edény, ami majdnem annyira passzít a vizes edény tetejére, hogy a gőz nem tud mellette nagyon kijönni. De mindegy, milyenek a méretek, a csoki és a vaj úgyis felolvad mire minden mással elkészülünk.
Amíg a csoki olvad, a tojásfehérjékből kemény habot verek. Ezt mindig beteszem a hűtőbe, amíg minden mással készen leszek.
A tojássárgákat a cukorral fehéredésig kavarom. Ha steviat használok, hamar megy, pár perc alatt a stevia feloldódik és teljesen sima, fehéres lesz a tojássárgás massza. Cukorral több ideig tart, amíg kifehéredik és majdnem habos.
Mikor a csoki elolvadt, hab készen és a tojássárgák is elkeverve a cukorral, minden hozzávalót szépen összedolgozok.
A hagyományos kevert masszája kicsit több lett a cukor miatt, így nem kockáztattam, hogy a 10 cm-s formába tegyem, hanem egy 20x12 cm maxim átmérőjű ovális tepsit kaptam elő. A tepsiket kibéleltem sütőpapírral és 180 fokon 40 percet sütöttem, kötőtűpróbáig. A paleo sütit kevesebbet hagyom legközelebb, szeretném ha kicsit szottyos maradna belül. Mindkettőt kakaóporral szórtam meg és gránátalmával tálaltam, ami nagyon talál ehhez a szárazabb süteményhez, de ugyanígy találna hozzá valamilyen finom fagyi vagy pedig be lehetne őket vonni krémekkel, ahogyan a bejegyzés elején említettem. Mindenesetre egyben minden kóstoló egyetértett, nagyon talál a téli ünnepi asztalhoz ez a tömény csokoládés édesség.
Comments