Skip to main content

Ennivaló csokitorta (vegán, nyers, paleo)


Ez a csokoládétorta nagyon finom és nagyon egyszerű az elkészítése. Többféleképpen el lehet készíteni, most leírom az én egyik variánsomat. Különlegessége az, hogy az alapban aszalt sárgabarack van, ami a kellemes savanyúságával ellensúlyozza a krém esetleges édességét. A krémet én nem készítem nagyon édesre, éppen csak kellemesre, de aki szereti a nagyon édeset, az jobban fokozhatja az ízeket. Elkészítése 10 perc :)




Hozzávalók (kb. 18-20 cm átmérőjű kapcsos formához):

Alaphoz:

* 100 gr mandula (én héjától tisztítottat használtam)
* 110 gr aszalt sárgabarack
* 1-2 kk ghee (hagyományos konyhában kevés vaj, hogy összeálljon a massza)
* csipet só

Krémhez:

* 2 kisebb avokádó
* 2-3 púpozott ek jó minőségű kakaópor
* 8 ek kókuszkrém (hagyományos konyhában tejszín, annyi, amennyi ahhoz kell, hogy kemény krém legyen)
* 2 ek eritritol és 1 púpozott ek  kk méz (lehet mind méz)
* csipet só

Elkészítés:
Az alaphoz valókat összemixelem, majd egy folpack-al kibélelt kapcsos tortaforma aljába nyomogatom egyenletesen.
Az avokádót héjától és magjától megszabadítom, a mixerbe teszem, mindent ráteszek,  a kókuszkrémen kívül. Ezt a végén adagolom lassan, hogy nehogy túl sok legyen és elfolyósítsa a krémet. Az édessége miatt is kóstolgatni szoktam. Jó vastag krémet kapok pár perc alatt, mely nem folyik le a kanálról. A krémet egyenletesen ráterítem az alapra, majd úgy ahogy van, fedetlenül beteszem a mélyhűtőbe 1 órára.
Egy óra múltán fogyasztható, a mélyhűtés miatt a folpack segítségével nagyon szépen ki lehet emelni a formából és szépen lehet szeletelni. A maradékot hűtőszekrényben tartom, fedett dobozban, másnap is szépen szeletelhető és semmit nem veszít ízéből, sőt :)



Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..