Már több paleo sütemény receptjét elolvastam és közben jegyzeteltem, össze akarok állítani bizonyos alaprecepteket, amik nekem beválnának. Görögországban elég nehézkes bizonyos alapanyagok beszerzése, úgy mint pl. a xilit-é, ami ráadásul drága is. A magyar paleo blogokon alig találni stevia-s recepteket, mondhatnám én nem olvastam olyan blogot, aminek a szerzője steviát használna. A stevia használatával még mindig elég hadilábon állok, mert egyrészt ritkán használom, másrészt hiába olvastam el hogyan konvertáljuk a cukor, xilit, stevia mennyiségeket, nem nagyon válik be a gyakorlatban. Így szerintem a legegyszerűbb módszer, amit mindenkinek csak ajánlani tudok, a sütemények megkóstolása még sületlen formában. Így igazítani lehet az édes ízen.
Az alábbi recept az első kísérletem gyümölcsös paleo cake sütésére. Ez is azért alakult így, mert mikor itthon megkóstoltam a nagy örömmel beszerzett görög szilvát, ami kísértetiesen hasonlít az általam legfinomabbnak ismert besztercei szilvához-, nagy csalódással kellett megállapítanom, hogy teljesen ízetlen, bűztelen az egész :( Senki nem bírta megenni, így csakis süteménybe vagy lekvárba mehetett.
A paleo piskótára több bevált recept kering, én összeállítottam egyet, amit még útközben ki kellett egészítenem, és így a következő alapanyagok kerültek bele:
* 5 tojás
* 3 dkg kókuszliszt
* 3 dkg mandulaliszt (saját készítés)
* 1 mk szóda (ezt a legjobb kiváltani gluténmentes sütőporra, ami nekem nincs)
* 1 ek xilit vagy 1 kk stevia por
* fél borospohár extra szűz olívaolaj (vagy kókuszolaj)
* szilva
Elkészítés:
A szokásos piskóta módon: felverem a tojások fehérjét, majd mindent óvatosan összekavarok. Megpakolom a félbe vágott szilvával. 20x30 cm-s tepsiben sütöm tűpróbáig 180 fokon (kb. 35-40 perc)
Felvágva már nem sikerült lefotózni mert behappoltuk:)
Comments