Skip to main content

Majonéz olívaolajból -almás majonézes csirkehús


Emlékszem mikor Édesanyám nagyon régen úgy készítette a majonézt, hogy mindent beledobott a kismixerbe és pár perc után már kész is volt. Ezt megpróbáltam ugyanígy Görögországban, de soha nem sikerült becsületes majonézt kevernem. Mentségemre legyen mondva, nagyon nagyon ritkán készítettem, csakis ha vendégeket vártunk. Egyik nap megmérgelődtem és keresgélni kezdtem a youtube-n majonézkészítési módok után. Rá is találtam, de ami a még meglepőbb volt számomra, az, hogy extra szűz, házi olívaolajból is sikerült kitűnő majonézt készítenem, pedig azelőtt soha semmilyen módszerrel ez nem sikerült, így meg voltam győződve, hogy erre nem való az olívaolaj.

Hozzávalók:

* 1 egész nyers tojás
* só, bors
* fél kisebb citrom leve
* 1 csésze (250 ml) olaj
* felverés után 1 kk mustár

Elkészítés:

A tojást beteszem egy magas és keskeny kancsóba, vagy tálba, erre minden más hozzávalót ráteszek, az olajat vigyázva, hogy felül maradjon. Botmixert merítek a keverékbe, a fejét pontosan a tojásra teszem és elkezdem nagy erővel felverni. Lassan emelem egyre távolabb a tojástól és pár perc alatt kemény majonézt kapok. Olívaolaj használata esetén vigyázva kell a citromot hozzátenni, mert a sok citrom hatására keserű az íze. Inkább keveset tegyünk, majd utólag ízesítsük.

Könnyen elkészíthető finom előételt lehet készíteni maradék főtt csirkehúsból, egy kis kockákra vágott almából és 1 tojásból, olívaolajból készített majonézből.

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..