Skip to main content

Adventi csokis szilvás

Kezdődik a Karácsonyi visszaszámlálás, nem lehet sütemény szag mentes a hétvége. Így hát egy finom, cukor és lisztmentes csokis szilvásra esett a választásom.



Hozzávalók:

A tésztához:

* 3 tojás
* 100 gr mag nélküli aszalt szilva
* 60 gr őrölt mandula
* 45 gr kókuszreszelék
* 1 tk sütőpor
* 1-2 ek víz ha esetleg kéne lazítani



Máz:

* 50 gr fekete csoki (minim 80%)
* 3-4 ek kókusztej vagy egyéb tej
* 2 tk cukornak megfelelő édesítő (nálam 2 tk Green Canderel stevia por)

Elkészítés:

A tojásokat a szilvával összemixeltem, majd minden - a tésztához való - hozzávalót alaposan összekevertem. Sütőpapírral béleltem egy 23x16 cm belső átmérőjű tepsit és ebbe kentem a masszát, úgy, hogy kb. 1 ujjnyira álljon a tepsiben (nem ért széltől szélig). Kb. 25-30 perc alatt, 170 fokra előmelegített sütőben barnára sütöttem. Mivel nincs liszt benne, ezért annyi sütés kell, amennyi a tojások megsüléséhez szükséges.
Mikor megsült (megnéztem egy beleszúrt fogpiszkálóval, ne ragadjon a massza), a sütőpapírral kiemeltem és rácsra tettem, hagytam kihűlni.

Időközben vízgőz fölé tettem egy lábost, ebben összeolvasztottam a mázhoz valókat. Nem lett fényes a máz, mert most kísérletezgetem egy újfajta kókuszkrémmel, de annak ellenére, hogy mattabb lett, nagyon finom ízre. Mire összeolvadt és összekavartam, langyosra hűlt a tészta is, így rákentem a csokikrémet.

Hagytam megint kihűlni, majd szépen felvágtam. Nagyon finom, és a csokoládé, valamint a mandula miatt (ünnepi összetevők) akár Karácsonykor is újra elkészíthető.



Eredeti recept Dalla Cucina-tól. Neki szebb a máza :)

Comments

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..