Skip to main content

Káposztás húskocka


Ez annak fog igazán ízleni, aki nagyon szereti a káposztát, mint én. Az elkészítése nagyon egyszerű.


Hozzávalók:

* 500 gr darált hús
* 500 gr káposzta
* 1 hagyma
* 2 fokhagyma
* 3 tojás

Kiegészítők:
* tökmagbél-liszt vagy más pellet (mag darálva) vagy morzsa a nem gluténmentes változatban
* 2-3 ek só a káposztát fonnyasztani
* olívaolaj vagy zsír a tepsit kikenni

Elkészítés

A káposztát megreszelem, majd sózom és alaposan kézzel összeforgatom, hogy a só mindenhová behatoljon. Legalább egy óráta félreteszem. Utána alaposan lemosom, hagyom kicsit folyjon le a víz róla. A húst összedolgozom az apróra vágott vagy reszelt/mixelt hagymával, fokhagymával, tojásokkal, olajjal, borssal. Nem teszek sót, mert a káposzta sós marad, és ez a só bőven elég lesz. A húsos masszát összekeverem a káposztával, alaposan összedolgozom. Egy kisebb négyszögletes tepsit kikenek olajjal, megszórom az alját pellet-l vagy liszttel/morzsával, majd belesimítom a masszát. Tetejét megint meg lehet szórni liszttel, én csak tökmaggal szórtam meg.
Közepes lángú sütőben készre sütöm.

Jó étvágyat! Kali orexi! :)






Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..