Skip to main content

Film: Soul Kitchen

Még egy "konyhás" film. Nincs sok főzős jelenet, de ami van, az jó:) Amivel tele van a film: a németeknél, vagy jobban mondva egész Európában uralkodó elképzelés arról, hogy milyenek a görögök. Görög, török, pakisztáni, stb..nem sok különbség van egy német számára. Igaz a rendező nem német, hanem török eredetű, de mivel Németországban született, ezért természetesen a sztereotípiák vászonra vitelében ez a kettőssége a ludas.
A filmbéli görög valóban görög :) Németországi görög és kinézetre is, de viselkedésben is teljesen megfelel az "elképzeléseknek" :) Alacsony, erős szőrzetű, sötétebb bőrű. Aztán meg van egy kocsmája, ami kissé lepukkant. Meg egy bátyja (vagy öccse) aki ki be mászkál a börtönökbe, mivelhogy nagy tehetségű tolvaj. Meg van egy török chef.
Maga a film tetszik, szeretem az európai mozit, nem olyan gyors, hatásvadászó, mint a hollywoodi. De kérdem én, miért kellett minden tökéletlen, kissé humoros, gyenge jellemű személynek görögnek vagy töröknek lennie? Talán a rendező öniróniája, mert a film igaziból egy romantikus vígjáték.
Bátran ajánlom, van benne jó kis görög zene is és nem untam egy percig sem :)

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..