(ελληνικά στο τέλος του κειμένου)
..avagy a pitában felhasznált sütőtök levének hasznosítása.
Egyéb kenyér-postok:
Fetás kenyér
Focaccia
Teljes kiőrlésű és fehér lisztes kenyerem
Élesztő nélküli szódás kenyér
Sütőtökös kenyér
Hamburgerzsemle
Szendvicskenyér
Olívabogyós kubai kenyér
Lagana, a lapos kenyér
Koronakenyér
A görög kétszersült
..avagy a pitában felhasznált sütőtök levének hasznosítása.
A tegnapelőtt készített pitához felhasznált sütőtökből sózással és kinyomkodással 400 gr levet nyertem. Ezt nem dobtam ki, hanem a hűtőbe tettem és felhasználtam két kenyérsütéshez. Mivel először tettem a levet kenyérbe, nem tettem mind a 400 gr-t bele, mert attól féltem, hogy egyrészt valamelyik családtag húzni fogja az orrát, másrészt mivela sütőtök lágyítja a tésztát, féltem, hogy esetleg elrontja a kenyerem a nagyobb mennyiség. Így csak 200 gr-t használtam, a másik 200 gr-t pedig a mai sütéshez.
Hozzávalók:
9 csésze kenyérliszt (1 csésze=250 ml)
az előző sütésből fennmaradt öregtészta (ha nincs akkor annyi élesztőt kell használni amennyi ehhez a mennyiségű liszthez kell)
1 tasak élesztő (500 gr liszthez való)
1 nagy főtt és villával széttört krumpli vagy 3 púpozott ek pürépor
3 kk só
1 kk barna cukor
3 ek ecet
6 ek olívaolaj
700 gr meleg víz
200 gr töklé
A fentieket összegyúrjuk amíg nem túl puha kenyértésztát kapunk. Addig kell gyúrni, amíg érezzük, hogy a kezünk alatt a tészta teljesen átmelegedett és "életre kelt", vagyis kezd dagadni, a felülete pedig síma, homogén, majdnem hogy hólyagos.
A fenti mennyiségből 2 vagy 3 kenyeret formázunk, megkenjük vízzel, bevagdossuk a tetejét és megszórjuk szezám- vagy lenmaggal. Előmelegített 175 fokos sütőben kb. 1,5 óra alatt szép pirosra sül.
Egyéb kenyér-postok:
Fetás kenyér
Focaccia
Teljes kiőrlésű és fehér lisztes kenyerem
Élesztő nélküli szódás kenyér
Sütőtökös kenyér
Hamburgerzsemle
Szendvicskenyér
Olívabogyós kubai kenyér
Lagana, a lapos kenyér
Koronakenyér
A görög kétszersült
ΨΩΜΊ ΜΕ ΖΟΥΜΊ ΑΠΌ ΚΊΤΡΙΝΗ ΚΟΛΟΚΎΘΑ
ΥΛΙΚΆ:
ΥΛΙΚΆ:
9 φλιτζάνια αλεύρι από μύλο για ψωμί (1 φλ = 250 ml)
προζύμι από προηγούμενο ζύμωμα (αν δεν έχουμε, θα φροντίσουμε να βάλουμε τόση μαγιά, όση χρειάζεται για αυτήν την ποσότητα αλευριού )
1 φακελάκι μαγιά (για 500 gr αλεύρι)
1 μεγάλη πατάτα, βρασμένη και τριμμένη με το πιρούνι η στον τρίφτη η 3 μεγάλες κσ σκόνης για πουρέ πατάτας
3 κγ αλάτι
1 κγ μαύρη ζάχαρη
3 κσ ξύδι
6 κσ ελαιόλαδο
700 gr ζεστό νερό
200 gr ζουμί κολοκύθας
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί αρκετή ώρα, έως ότου αισθανόμαστε κάτω από τα χέρια μας, η ζύμη να "ζωντανέψει". Θα έχει λεία, ζεστή επιφάνεια και αρχίζει να φουσκώνει. Το αφήνουμε στο σκεπασμένο μπολ, και το μπολ το βάζουμε σε ζεστό μέρος (εγώ το τυλίγω με μία κουβέρτα). Σε 1 με 2 ώρες, όταν έχει διπλασιαστεί τον όγκο του, το βγάζουμε, ξαναζυμώνουμε ελαφρά και φορμάρουμε τρία η 2 ψωμάκια. Τα αλείφουμε με νερό στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με λιναρόσπορο η σουσάμι Σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς και μεσαία σχάρα είναι έτοιμα σε 1,5 ώρα.
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί αρκετή ώρα, έως ότου αισθανόμαστε κάτω από τα χέρια μας, η ζύμη να "ζωντανέψει". Θα έχει λεία, ζεστή επιφάνεια και αρχίζει να φουσκώνει. Το αφήνουμε στο σκεπασμένο μπολ, και το μπολ το βάζουμε σε ζεστό μέρος (εγώ το τυλίγω με μία κουβέρτα). Σε 1 με 2 ώρες, όταν έχει διπλασιαστεί τον όγκο του, το βγάζουμε, ξαναζυμώνουμε ελαφρά και φορμάρουμε τρία η 2 ψωμάκια. Τα αλείφουμε με νερό στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με λιναρόσπορο η σουσάμι Σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς και μεσαία σχάρα είναι έτοιμα σε 1,5 ώρα.
Comments