1/2 kg szárazbab
2-3 közepes hagyma apróra vágva
3/4 csésze olívaolaj
1/2 kg túlérett paradicsom
só, bors
apróra vágott friss petrezselyem
1 sárgarépa opcionálisan
pár zellerlevél
2-3 közepes hagyma apróra vágva
3/4 csésze olívaolaj
1/2 kg túlérett paradicsom
só, bors
apróra vágott friss petrezselyem
1 sárgarépa opcionálisan
pár zellerlevél
Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk. Ha ezt elfelejtjük akkor a következőképpen járunk el:
Megmossuk a babot, fazékba tesszük, annyi vizet adunk hozzá hogy ellepje. Felfőzzük majd lehúzzuk a tűzről és egy órát lefedve hagyjuk ázni a forró vízben. Egy óra múlva leöntjük a vizet és újból felöntjük annyi forró vízzel hogy ellepje, és majdnem puhára főzzük.
Külön elkészítjük a szószt, az apróra vágott (vagy aki úgy szereti, szeletelt) hagymát megfonnyasztjuk olívaolajon, majd hozzátesszük a turmixolt vagy apróra vágott paradicsomokat. Ha csak apróra vágjuk őket akkor előzőleg le kell húzni a héjukat, amit legkönnyebben úgy lehet elérni, ha pár percig forró vízbe mártjuk őket.
A mártához még hozzátesszük a 2 kávéskanál tengeri sót, mokkáskanál borsot és az apróra vágott petrezselymet. Pár percnyi fövés után a szószt a paszulyokhoz tesszük. Lassú tüzön még körülbelül fél óráig főzzük, úgy hogy elfőjje a levét és a sűrű olajos mártásban maradjon.
Tálalás:
Ezt az ételt is hús nélkül, egytálételnek fogyasztják, melegen vagy szobahőmérsékleten feta sajttal és friss barna kenyérrel.
Ezt az ételt is hús nélkül, egytálételnek fogyasztják, melegen vagy szobahőmérsékleten feta sajttal és friss barna kenyérrel.
Comments