A röhej az, hogy tavaly pont ezen a napon ugyanezt főztem!:) Teljes véletlen:)
BIFTÉKI SZTO FURNÓ ME PÁTÁTÉSZ
A BIFTÉKI egy olyan étel, amit nyáron is előszeretettel készítenek, minden tavernában van és gyerekek is biztosan szeretik. Nagyobb darált húsgombócok, mindig marhahúsból készítve amit szénen sütnek ki és általában sült krumplival tálalnak. Én ma a sütőbe dobtam be őket, nagyobb darabokra vágott krumplival. A sütőbe kerülő ilyen jellegű ételeknél a krumplit mindig nagyobb, vastagabb darabokba vágják, a finom olívaolajon kívül mindig öntenek vizet is a tepsibe, legalább egy csészével és legalább egy citrom levét. A víz szerepe, hogy nem csak ropogós hanem belül puha, omlós lesz a krumpli, a citromtól pedig nem tud szétfőni, a végső ízhatásról nem is beszélve.
A biftéki hozzávalói: 1 kg marhahús finomra darálva (kétszer is ledaráltatom ha nem fiatal az állat), só, kiskanál bors, 1 tojás, 4 szelet beáztatott kenyér vagy ennek megfelelő morzsa, 1 nagy hagyma és 4-5 cikk fokhagyma mixelve, oregano(2-3 kiskanál), diosmos (zöld menta) egy kiskanál, mehet bele 1 kiskanál csemege paprika is.
BIFTÉKI SZTO FURNÓ ME PÁTÁTÉSZ
A BIFTÉKI egy olyan étel, amit nyáron is előszeretettel készítenek, minden tavernában van és gyerekek is biztosan szeretik. Nagyobb darált húsgombócok, mindig marhahúsból készítve amit szénen sütnek ki és általában sült krumplival tálalnak. Én ma a sütőbe dobtam be őket, nagyobb darabokra vágott krumplival. A sütőbe kerülő ilyen jellegű ételeknél a krumplit mindig nagyobb, vastagabb darabokba vágják, a finom olívaolajon kívül mindig öntenek vizet is a tepsibe, legalább egy csészével és legalább egy citrom levét. A víz szerepe, hogy nem csak ropogós hanem belül puha, omlós lesz a krumpli, a citromtól pedig nem tud szétfőni, a végső ízhatásról nem is beszélve.
A biftéki hozzávalói: 1 kg marhahús finomra darálva (kétszer is ledaráltatom ha nem fiatal az állat), só, kiskanál bors, 1 tojás, 4 szelet beáztatott kenyér vagy ennek megfelelő morzsa, 1 nagy hagyma és 4-5 cikk fokhagyma mixelve, oregano(2-3 kiskanál), diosmos (zöld menta) egy kiskanál, mehet bele 1 kiskanál csemege paprika is.



PARADICSOMOS BARBUNIA BAB


Tipp:
Amikor elfelejtem beáztatni a babot egy éjszakára - és ez egyes fajtáknál elengedhetetlen, akkor reggel gyorsan kuktába csapom bő vízbe, felfőzőm, majd a forró vízben hagyom állni, egy óra múlva kész van, meg van puhulva.
Ugyanakkor a puffadás és egyebek:) elkerülése végett az első levet, ahogy felforrt, minden hüvelyesről leöntöm. Egyesek esküsznek arra, hogy kiöntöm a hasznos tápanyagokat így, de én remélem valami csak megmarad, mert ha nem így teszem, tényleg gondot okoz később:))
MORZSOLT ALMÁS
Ugyanakkor a puffadás és egyebek:) elkerülése végett az első levet, ahogy felforrt, minden hüvelyesről leöntöm. Egyesek esküsznek arra, hogy kiöntöm a hasznos tápanyagokat így, de én remélem valami csak megmarad, mert ha nem így teszem, tényleg gondot okoz később:))
MORZSOLT ALMÁS
A morzsolt almás receptje itt van a BLOG-ban, pont tavaly dec.14-n:) De most jobban sikerült:)



Comments