A napokban elég sok főzés volt és van megint a házban, mert összegyűltünk szép számban. Tegnapelőtt megint elkészítettem ezt a süteményt és új képet készítettem róla. Csak szigorúan a nagyon édes szájúaknak való!!
Hozzávalók:
(28 cm átmérőjű tepsihez)
- 1-1,5 csésze liszt (annyi hogy vastag, de még folyó massza legyen)
- 150 gr vaj vagy margarin olvasztva de nem melegen
- 1 csésze cukor
- 1 citromnak a héja lereszelve (legyen bio a citrom!)
- 250 gr zsíros (10%-os), kicsöpögtetett joghurt
- 5 tojás
- 4 csapott kiskanál sütőpor (ha eleve sütőporos lisztet használunk akkor is be lehet segíteni 1 csapott kiskanállal)
A sziruphoz:
3 csésze cukor
2,5 csésze víz
citromreszelék
1/2 citrom leve
ízléstől függően 1 fahéjrudacska (akár el is hagyható)
Elkészítés:
1. Különválasztjuk a tojások fehérjét a sárgájától. A mixerbe vagy keverőtálba tesszük közben a vajat a cukorral és addig keverjük amíg a cukor elolvad és a massza habos lesz (kb. 10 perc).
2. Kivajazzuk, lisztezzük a tepsit majd felverjük a tojásfehérjét kemény masszává. Ezek után beletesszük a tojássárgákat a mixerben lévő habos masszába és jól összekeverjük. Következik a joghurt és a citromhéjreszelék, majd a liszt amelyet felváltva adagolunk a tojásfehérjével. Attól a perctől kezdve hogy elkezdjük a tojásfehérje adagolását, a mixert a legalacsonyabb sebességi fokon használjuk, a célunk az alapanyagok jó összekeverése, nem a habosítása. Vigyázva összekeverünk mindent és beleöntjük az előkészített tepsibe. Előmelegített sütőben, alsó rácson sütjük 180 fokon körülbelül 60 percet.
3. Közben elkészítjük a szirupot, minden hozzávalót összefőzünk körülbelül 5 percig.
4. A megsült süteményt kivesszük, szeletekre vágjuk majd merítőkanállal lassacskán ráöntjük a meleg szirupot, úgy hogy mindenhova jusson. Hagyjuk kihűlni a süteményt fedetlenül.
Fagyi-gömbökkel, vaníliakrémmel, tejszínhabbal tálaljuk.
Fagyi-gömbökkel, vaníliakrémmel, tejszínhabbal tálaljuk.
Comments
http://farcialkot.blogspot.com/2011/01/liebster-blog.html