Skip to main content

Szirupos joghurtos (Γιαουρτόπιτα)


A napokban elég sok főzés volt és van megint a házban, mert összegyűltünk szép számban. Tegnapelőtt megint elkészítettem ezt a süteményt és új képet készítettem róla. Csak szigorúan a nagyon édes szájúaknak való!!






Hozzávalók:
(28 cm átmérőjű tepsihez)

  • 1-1,5 csésze liszt (annyi hogy vastag, de még folyó massza legyen)
  • 150 gr vaj vagy margarin olvasztva de nem melegen
  • 1 csésze cukor
  • 1 citromnak a héja lereszelve (legyen bio a citrom!)
  • 250 gr zsíros (10%-os), kicsöpögtetett joghurt
  • 5 tojás
  • 4 csapott kiskanál sütőpor (ha eleve sütőporos lisztet használunk akkor is be lehet segíteni 1 csapott kiskanállal)

A sziruphoz:
3 csésze cukor
2,5 csésze víz
citromreszelék
1/2 citrom leve
ízléstől függően 1 fahéjrudacska (akár el is hagyható)




Elkészítés:

1. Különválasztjuk a tojások fehérjét a sárgájától. A mixerbe vagy keverőtálba tesszük közben a vajat a cukorral és addig keverjük amíg a cukor elolvad és a massza habos lesz (kb. 10 perc).

2. Kivajazzuk, lisztezzük a tepsit majd felverjük a tojásfehérjét kemény masszává. Ezek után beletesszük a tojássárgákat a mixerben lévő habos masszába és jól összekeverjük. Következik a joghurt és a citromhéjreszelék, majd a liszt amelyet felváltva adagolunk a tojásfehérjével. Attól a perctől kezdve hogy elkezdjük a tojásfehérje adagolását, a mixert a legalacsonyabb sebességi fokon használjuk, a célunk az alapanyagok jó összekeverése, nem a habosítása. Vigyázva összekeverünk mindent és beleöntjük az előkészített tepsibe. Előmelegített sütőben, alsó rácson sütjük 180 fokon körülbelül 60 percet.

3. Közben elkészítjük a szirupot, minden hozzávalót összefőzünk körülbelül 5 percig.

4. A megsült süteményt kivesszük, szeletekre vágjuk majd merítőkanállal lassacskán ráöntjük a meleg szirupot, úgy hogy mindenhova jusson. Hagyjuk kihűlni a süteményt fedetlenül.

Fagyi-gömbökkel, vaníliakrémmel, tejszínhabbal tálaljuk.

Comments

Farci said…
Sok szeretettel!
http://farcialkot.blogspot.com/2011/01/liebster-blog.html

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..