Skip to main content

Kókuszos-meggyes-kakaós muffin

Igen, igen, tudom, már megint édességgel jövök. Nem tudom hogyan alakult így, most hirtelen egymás után jöttek ezek, de ígérem, befejezem :) Ez egy elenyésző kalóriát tartalmazó édesség, és ennek örömére jól be is ettem belőle így este. Előre kijelentem, hogy nagyon finom :)




Hozzávalók 12 muffinhoz:

* 150 gr kókuszreszelék
* 3 ek cukrozatlan kakaópor
* 1 tk szóda (hagyományos konyhában lehet sütőpor)
* csipet só
* 4 nagy tojás
* 4 tk ghee (hagyományos konyhában olvasztott vaj)
* 1 tk vaníliapor
* cukrozatlan, saját levében eltett meggy
* 2 nagy ek méz
* 2 ek stevia Green Canderel por vagy e két utolsó helyett kb. 1/2 csésze cukor hagyományos konyhában


Elkészítés:

A muffinforma minden mélyedésébe papír muffin-formákat teszek.
A száraz összetevőket összekavarom egy tálban. A mézet, ghee-t, tojásokat alaposan összekavarom egy fakanállal, majd minden szárazat hozzájuk öntök. Addig forgatom, amíg minden jól összekavarodik.
Minden muffin formácskába teszek egy evőkanál tésztát, erre pár szem meggyet. Miután minden formát így megtöltök, a maradék tésztát elosztom a muffinok tetején, úgy, hogy a meggyet betakarjam.


180 fokon, középső rácson 25 perc alatt készen voltak (kötőtű próba).
Cukrozatlan meggylekvárral és meggyszemekkel, bazsalikom levelekkel díszítettem.

Ötletért köszönet Orsinak!

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..