Skip to main content

Ennivaló csokitorta (vegán, nyers, paleo)


Ez a csokoládétorta nagyon finom és nagyon egyszerű az elkészítése. Többféleképpen el lehet készíteni, most leírom az én egyik variánsomat. Különlegessége az, hogy az alapban aszalt sárgabarack van, ami a kellemes savanyúságával ellensúlyozza a krém esetleges édességét. A krémet én nem készítem nagyon édesre, éppen csak kellemesre, de aki szereti a nagyon édeset, az jobban fokozhatja az ízeket. Elkészítése 10 perc :)




Hozzávalók (kb. 18-20 cm átmérőjű kapcsos formához):

Alaphoz:

* 100 gr mandula (én héjától tisztítottat használtam)
* 110 gr aszalt sárgabarack
* 1-2 kk ghee (hagyományos konyhában kevés vaj, hogy összeálljon a massza)
* csipet só

Krémhez:

* 2 kisebb avokádó
* 2-3 púpozott ek jó minőségű kakaópor
* 8 ek kókuszkrém (hagyományos konyhában tejszín, annyi, amennyi ahhoz kell, hogy kemény krém legyen)
* 2 ek eritritol és 1 púpozott ek  kk méz (lehet mind méz)
* csipet só

Elkészítés:
Az alaphoz valókat összemixelem, majd egy folpack-al kibélelt kapcsos tortaforma aljába nyomogatom egyenletesen.
Az avokádót héjától és magjától megszabadítom, a mixerbe teszem, mindent ráteszek,  a kókuszkrémen kívül. Ezt a végén adagolom lassan, hogy nehogy túl sok legyen és elfolyósítsa a krémet. Az édessége miatt is kóstolgatni szoktam. Jó vastag krémet kapok pár perc alatt, mely nem folyik le a kanálról. A krémet egyenletesen ráterítem az alapra, majd úgy ahogy van, fedetlenül beteszem a mélyhűtőbe 1 órára.
Egy óra múltán fogyasztható, a mélyhűtés miatt a folpack segítségével nagyon szépen ki lehet emelni a formából és szépen lehet szeletelni. A maradékot hűtőszekrényben tartom, fedett dobozban, másnap is szépen szeletelhető és semmit nem veszít ízéből, sőt :)



Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..