Skip to main content

Adventi csokis szilvás

Kezdődik a Karácsonyi visszaszámlálás, nem lehet sütemény szag mentes a hétvége. Így hát egy finom, cukor és lisztmentes csokis szilvásra esett a választásom.



Hozzávalók:

A tésztához:

* 3 tojás
* 100 gr mag nélküli aszalt szilva
* 60 gr őrölt mandula
* 45 gr kókuszreszelék
* 1 tk sütőpor
* 1-2 ek víz ha esetleg kéne lazítani



Máz:

* 50 gr fekete csoki (minim 80%)
* 3-4 ek kókusztej vagy egyéb tej
* 2 tk cukornak megfelelő édesítő (nálam 2 tk Green Canderel stevia por)

Elkészítés:

A tojásokat a szilvával összemixeltem, majd minden - a tésztához való - hozzávalót alaposan összekevertem. Sütőpapírral béleltem egy 23x16 cm belső átmérőjű tepsit és ebbe kentem a masszát, úgy, hogy kb. 1 ujjnyira álljon a tepsiben (nem ért széltől szélig). Kb. 25-30 perc alatt, 170 fokra előmelegített sütőben barnára sütöttem. Mivel nincs liszt benne, ezért annyi sütés kell, amennyi a tojások megsüléséhez szükséges.
Mikor megsült (megnéztem egy beleszúrt fogpiszkálóval, ne ragadjon a massza), a sütőpapírral kiemeltem és rácsra tettem, hagytam kihűlni.

Időközben vízgőz fölé tettem egy lábost, ebben összeolvasztottam a mázhoz valókat. Nem lett fényes a máz, mert most kísérletezgetem egy újfajta kókuszkrémmel, de annak ellenére, hogy mattabb lett, nagyon finom ízre. Mire összeolvadt és összekavartam, langyosra hűlt a tészta is, így rákentem a csokikrémet.

Hagytam megint kihűlni, majd szépen felvágtam. Nagyon finom, és a csokoládé, valamint a mandula miatt (ünnepi összetevők) akár Karácsonykor is újra elkészíthető.



Eredeti recept Dalla Cucina-tól. Neki szebb a máza :)

Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..