Skip to main content

Szirupos joghurtos (Γιαουρτόπιτα)


A napokban elég sok főzés volt és van megint a házban, mert összegyűltünk szép számban. Tegnapelőtt megint elkészítettem ezt a süteményt és új képet készítettem róla. Csak szigorúan a nagyon édes szájúaknak való!!






Hozzávalók:
(28 cm átmérőjű tepsihez)

  • 1-1,5 csésze liszt (annyi hogy vastag, de még folyó massza legyen)
  • 150 gr vaj vagy margarin olvasztva de nem melegen
  • 1 csésze cukor
  • 1 citromnak a héja lereszelve (legyen bio a citrom!)
  • 250 gr zsíros (10%-os), kicsöpögtetett joghurt
  • 5 tojás
  • 4 csapott kiskanál sütőpor (ha eleve sütőporos lisztet használunk akkor is be lehet segíteni 1 csapott kiskanállal)

A sziruphoz:
3 csésze cukor
2,5 csésze víz
citromreszelék
1/2 citrom leve
ízléstől függően 1 fahéjrudacska (akár el is hagyható)




Elkészítés:

1. Különválasztjuk a tojások fehérjét a sárgájától. A mixerbe vagy keverőtálba tesszük közben a vajat a cukorral és addig keverjük amíg a cukor elolvad és a massza habos lesz (kb. 10 perc).

2. Kivajazzuk, lisztezzük a tepsit majd felverjük a tojásfehérjét kemény masszává. Ezek után beletesszük a tojássárgákat a mixerben lévő habos masszába és jól összekeverjük. Következik a joghurt és a citromhéjreszelék, majd a liszt amelyet felváltva adagolunk a tojásfehérjével. Attól a perctől kezdve hogy elkezdjük a tojásfehérje adagolását, a mixert a legalacsonyabb sebességi fokon használjuk, a célunk az alapanyagok jó összekeverése, nem a habosítása. Vigyázva összekeverünk mindent és beleöntjük az előkészített tepsibe. Előmelegített sütőben, alsó rácson sütjük 180 fokon körülbelül 60 percet.

3. Közben elkészítjük a szirupot, minden hozzávalót összefőzünk körülbelül 5 percig.

4. A megsült süteményt kivesszük, szeletekre vágjuk majd merítőkanállal lassacskán ráöntjük a meleg szirupot, úgy hogy mindenhova jusson. Hagyjuk kihűlni a süteményt fedetlenül.

Fagyi-gömbökkel, vaníliakrémmel, tejszínhabbal tálaljuk.

Comments

Farci said…
Sok szeretettel!
http://farcialkot.blogspot.com/2011/01/liebster-blog.html

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..