Skip to main content

Céklás töltött tojás

Jöjjenek az elmaradt receptek. Ez a céklás töltött tojás nagyon finom, de nem szabad a vacsora előtti nap összeállítani, mert a  cékla nagyon megfogja a tojásfehérjét. A tölteléket külön edénykében lehet tartani és közvetlenül fogyasztás előtt megtölteni vele a tojásokat. Sajnos görög barátainknál megint csak nem arattam sikert ezzel, pedig nagyon finom, csak ahányszor töltött tojást készítek, mindig rajtam marad, mert rettenetesen félnek a tojásevéstől. Egy felet megkóstolnak és annyi, "koleszterin full" felkiáltással odébb tolják. Pedig ugyan mi nem "koleszterin full" a téli ünnepi kaják közül? No de ez egy ilyen heppjük, már megszoktam, inkább magamért, meg a különlegesség kedvéért készítettem. Ez a negatív atmoszféra nem kell senkit befolyásoljon, abszolút magyar szájíznek megfelelő étek és még pikánsra is lehet varázsolni egy kis csípős paprikával.



Hozzávalók:

* 12 tojás
* 20 dkg céklagumó
* 2 tk mézes mustár
* 1/2 citrom leve
* só, bors

Elkészítés:

A céklagumókat sós vízben megfőzzük, majd lehántjuk róla a héjukat. Hagyjuk kihűlni.
A tojásokat megfőzzük, majd még melegen levesszük a héjukat. Hagyjuk hűlni, majd kettévágjuk őket. Mindegyikből kivesszük a sárgáját és a többi hozzávalóval összemixeljük. Visszatöltjük a fél tojásokba és tálra rakjuk.





Comments

Vicuska said…
Megvalósítom az ötletet, nekem tetszik, mert szeretem a céklát, minden formában! Búék!

Popular posts from this blog

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..