Skip to main content

Narancsos cake

A "cake" vagyis a kevert tésztából készített kuglóf alakú sütemény az újgörögök egyik kedvenc édessége. Ha megvagy híva kávéra, majdnem biztos lehetsz benne, hogy cake is fog szerepelni a kávézó asztalkán. A cake egy nagyon egyszerű sütemény, mégis kell egy kis fortély hozzá. Az egyik legtitkosabb és legfontosabb összetevő: a jó sütő. Én évekig meg voltam győződve, hogy nem tudok igazán jó és magas cake-t készíteni. Aztán egy véletlen során kiderült, a sütőm nem cake sütésre való.
Az ebben a bejegyzésben szereplő cake-t ajándékba készítettem egy kedves ismerősnek, akihez egyik este hivatalosak voltunk. A jól sütő sütőmben készült és nagyszerű lett. Aztán megint elkészítettem a gyengébb sütőmben, majd.. no de jöjjön a leírás.




Hozzávalók:

* 250 gr szoba-hőmérsékletű, puha vaj vagy margarin
* 1 1/2 csésze kristálycukor (1 cs=250 ml)
* 5 tojás
* 500 gr liszt
* 3 kisebb narancs héjának a reszeléke és leve

Máz:

* 125 gr porcukor
* 5 tk frissen facsart narancslé

Elkészítés:

A cukrot a vajjal mixerbe tesszük és habosra keverjük (10-15 perc). Egyenként beletesszük a tojásokat, felváltva a liszttel, narancsreszelékkel. A végén hozzáadjuk a narancslevet is, de ezt szemre szoktam, tehát annyit adok hozzá, ami ahhoz kell, hogy egy folyós de vastag masszát kapjak. A fél kg lisztből elég magas, habos massza lesz, én általában miután a tojások belekerülnek, kiveszem a mixerből és egy másik tálban, kézzel kavarom össze, hogy ne legyen a mixerem nyakig maszatos. Miután minden szépen összeállt, kivajazott, llisztezett kuglóf formába töltöm, majd előmelegített 175-180 fokos sütőben minim. 40 percig sütöm. A jó sütőmben 45 perc alatt tökéletes lesz, a másikban minim 60 perc és nem is olyan szép. Ha véletlenül valamiért nem vagyok vele megelégedve, esetleg nem sült át eléggé, akkor felszeletelem, majd légkeveréses sütőben 150 fokon kb. 15 percet sütöm. Kihűtöm, majd fémdobozban tartom és kávé mellé kínálom.



Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..