Skip to main content

Retrospektív

Valamikor 2004-ben kezdtem el írogatni az első oldalam Eviáról, egy athéni óriáscég kényelmes íróasztala mögül. Aztán az élet sok mindent hozott, többnyire meglepetéseket:)
2005-ben végleg otthagytam a fővárost, a kényelmes íróasztalom, és kiköltöztem egy vidéki kutyás-macskás-kertes házba. A háztartási munkák egyre inkább tolakodni kezdtek, mígnem valóban főszerepet kaptak az életemben. Hogy ne legyen unalmas és idegőrlő, úgy gondoltam, blogolni fogok a főzéseimről. Jó heccnek ígérkezett és valóban, az is volt :) Igaz lassan kinőtte magát és ma már sokszor nem kedvtelésből írok, hanem azért, mert... no nem részletezem, a  komolyan blogolók értik mire célzok, semmi szükség itt fejtegetni.

Mi is történt a BLOG-ban 2013-ban? Bizony nagy változások (is).

Ünnepi összeröffenések leírása (januárban az Újévi, majd az Ágnes napi 1+2, Húshagyó Hétfő, Húsvét, Jorgosz nap, Boldogasszony Ünnepe, nagy fiaink látogatása), a minden évben megtartandó ünnepeink. 
Tavaly volt olíva amit szedni lehetett (az idén semmi) és január 8-n leesett az első hó, az idén eddig még enyhe és relatíve csapadékmentes telünk volt
Aztán valamikor júniustól életmódváltás. Az életmódváltást bejelentő bejegyzésemben megígértem, hogy rendszerezem a tartalomjegyzéket, azóta ezt az ígéretem is betartottam. 
Az életmódváltásom óta nem igazán írtam hagyományos görög receptet a blogba, de ami fontos, az már mind fent van. Az életmódváltásom tehát kb. 6 hónapja történt. Ezalatt 12 kilótól szabadultam meg úgy, hogy mindent eszem és annyit amennyit akarok, a paleo étrend szerint. Különösen sok paleo édességet ettem, azelőtt fele ennyit sem, nekem már ez megérte :) Ne értsetek félre, ez a blog nem arra van, hogy bárkit meggyőzzek arról, hogy amit én csinálok, az a helyes. Ez az én választásom és nekem jó, nekem helyes, mert jobban érzem magam tőle. Nem csak lefogytam, hanem elmúltak az emésztés körüli problémáim és az ízületi fájdalmaim, egészségesebbnek érzem magam és jól érzem magam. Az, hogy nem nézek ki jobban, csak azért van, mert más téren nagyon nagyon nehéz évem volt és sajnos a '14-s sem ígérkezik jobbnak. Azért reménykedem, bízom és haladok előre a választott úton.

2014-ben ha minden igaz lesz egy jó projekt, ami a blogom olvasóit is érdekelni fogja, de..pssszt..még nem árulom el. Néhányan olvashatták már az FB oldalamon, aki nem, az majd megtudja még ennek a hónapnak a vége felé :) Türelem..jó híreket terem!

Legyen mindannyiunknak egy jobb, hasznosabb, kreatívabb, nyugodtabb, egészségben eltöltött éve!





Comments

Györgyi said…
Legyen neked is szebb és boldogabb éved :)
A kitartásodhoz és a fogyásodhoz pedig gratulálok :)

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..