Ha azt mondod Görögországban: "karidopita", mindenki pontosan tudja mire gondolsz. Legegyszerűbb változatában egy olyan diós kavart sütemény, melyet a végén sziruppal öntenek le. Persze minden séf és minden kardvillogtató háziasszony a sajátjára esküszik. Többféle változat forog a konyhákban: van olyan melynek a tésztájában dió és liszt van, másiknak dió és morzsa, ismét más változat a diós, mandulás, lisztmentes. Mindegyikben a közös a végső simítás: a cukorszirup. Igazán fenséges sütemény, télies és nagyon laktató. Már írtam két változatáról ITT és ITT.
A mostani egy másik verzió, illetve jobban mondva másik két verzió: az egyik lisztmentes, de cukorszirupos, a másik pedig paleo, vagyis liszt és cukormentes. Leírom a hagyományos lisztes, cukros eredeti receptet is, melynek változtatásával jött létre az előbbi két verzió.
Hagyományos(Stelios Parliaros séf receptje nyomán) | Lisztmentes | Paleo |
Hozzávalók: | ||
* 200 gr dió
* 5 tojás
* 100 gr cukor
* 20 gr konyak
(1 pálinkáspohárnyi)
* 70 gr tört mandula
* 40 gr fehér liszt
* 1 kk fahéjpor
|
* 200 gr dió
* 5 tojás
* 100 gr cukornak megfelelő tömegű Stevia Green Canderel
* 20 gr konyak
(1 pálinkáspohárnyi)
* 70 gr tört mandula
* 40 gr mandulaliszt
* 1 kk fahéjpor
|
* 200 gr dió
* 5 tojás
* 100 gr cukornak megfelelő tömegű Stevia Green Canderel
* 20 gr konyak
(1 pálinkáspohárnyi)
* 70 gr tört mandula
* 40 gr fehér liszt
* 1 kk fahéjpor
|
Sziruphoz: | ||
* 200 gr cukor
* 1 fahéjrúd
* 1/2 citrom leve
* 375 gr víz
* 100 gr méz
| * 1 üveg nagyon híg mandarinlekvár | - |
Csokoládémártás:
* 200 gr étcsokoládé
* 100 gr tejszín
* 100 gr tej
| - |
Csokoládékrém (10 cm átmérőjű tortához):
* 1 puha avokádó
* 1 kk stevia Green Canderel
* 1 ek méz
* kevés kókusztejszín (1-2 ek)
* 1 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
|
Elkészítés:
A diót 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, rácsra terített sütőpapírra, 10 percre. Hagyjuk kihűlni és mixeljük.
A hagyományos sütemény esetében a tojásokat a cukorral fehér habbá verjük. legalább 10 perc kell nekik a mixerben. A Stevia-s változat hamarabb megy, ugyanis csak a fehérjéket verem kemény habbá (csipetnyi sóval és 2-3 csepp citromlével), majd hozzáadom a sárgájával kikevert Steviát. Utána mindent óvatosan , de alaposan összekeverünk.
Ez a mennyiség, úgy a hagyományos, mint a lisztmentes és paleo változatban egy 22-24 cm belső átmérőjű formához való.
Én ezt a mennyiséget elosztottam és egy adagot beleöntöttem egy 20 cm belső átmérőjű formába, amit előtte beolajoztam, mandulaliszteztem. 170-180 fokos sütőben 40 perc alatt kész volt.
Ugyanakkor a massza többi részét egy 10 cm belső átmérőjű formában is megsütöttem.
A 20 cm-s tortát ahogy kivettem a sütőből, nyakon öntöttem az idei nagyon hígra sikerült mandarinlekvárommal. Egy egész üvegnyit magába szívott a tészta. Hagytam kihűlni, majd díszítettem és fedő alatt szobahőmérsékleten tartottam tálalásig.
A kisebb tortát hagytam kihűlni, majd 3 lapra vágtam. Megkentem az avokádós csokikrémmel és hűtőben tároltam tálalásig.
Comments