Skip to main content

Mandulavajas brownies


Nem kimondottan görög sütemény, de hála a nagy globalizációnak, itt is ismerik. Tömény, tömény, tömény csokoládé :) Úgyhogy azoknak ajánlom, akik nagyon szeretik a csoki-ízt.


Hozzávalók:

* 100 gr minim. 80%-s keserűcsokoládé
* 100 gr mandulavaj
* 40 gr mandulaliszt (hagyományos konyhában hagyományos liszt)
* 4 ek kakó
* 2 tojás
* 1 kk vaníliapor
* 3 ek méz

Elkészítés:

Kimérek 100 gr sótlan mandulát (héjastól), majd minim 10 percig házi robotgépben a késsel mixelem. Addig kell ezt tenni vele, amíg teljesen összeálló, vajas masszát kapunk, ez a mandulavaj.

A csokoládét gőz fölött megolvasztom, majd mindent alaposan összekeverek. A mézre jó odafigyelni, mert az íze érződni fog a kész édességben, úgyhogy érdemes finom, jó minőségű mézet használni.

Előmelegített 160 fokos sütőben, egy kisebb tepsiben 25 percet sütöm (ennél ne tovább, hogy megtartsa a puha selymes, csokis állagát).




Comments

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..