Skip to main content

Céklás töltött tojás

Jöjjenek az elmaradt receptek. Ez a céklás töltött tojás nagyon finom, de nem szabad a vacsora előtti nap összeállítani, mert a  cékla nagyon megfogja a tojásfehérjét. A tölteléket külön edénykében lehet tartani és közvetlenül fogyasztás előtt megtölteni vele a tojásokat. Sajnos görög barátainknál megint csak nem arattam sikert ezzel, pedig nagyon finom, csak ahányszor töltött tojást készítek, mindig rajtam marad, mert rettenetesen félnek a tojásevéstől. Egy felet megkóstolnak és annyi, "koleszterin full" felkiáltással odébb tolják. Pedig ugyan mi nem "koleszterin full" a téli ünnepi kaják közül? No de ez egy ilyen heppjük, már megszoktam, inkább magamért, meg a különlegesség kedvéért készítettem. Ez a negatív atmoszféra nem kell senkit befolyásoljon, abszolút magyar szájíznek megfelelő étek és még pikánsra is lehet varázsolni egy kis csípős paprikával.



Hozzávalók:

* 12 tojás
* 20 dkg céklagumó
* 2 tk mézes mustár
* 1/2 citrom leve
* só, bors

Elkészítés:

A céklagumókat sós vízben megfőzzük, majd lehántjuk róla a héjukat. Hagyjuk kihűlni.
A tojásokat megfőzzük, majd még melegen levesszük a héjukat. Hagyjuk hűlni, majd kettévágjuk őket. Mindegyikből kivesszük a sárgáját és a többi hozzávalóval összemixeljük. Visszatöltjük a fél tojásokba és tálra rakjuk.





Comments

Vicuska said…
Megvalósítom az ötletet, nekem tetszik, mert szeretem a céklát, minden formában! Búék!

Popular posts from this blog

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

No itt az első aktuális beírás. Az utóbbi időben gyűjtögető életmódot folytatok:) Begyűjtök és elteszek:) Sajnos fügefa nincs a kertben és az udvaron. Férjem-uram semmiképpen nem akart, mert hogy olyan erősek a gyökerei, hogy később csak gondot okoznának a kertben vagy akár a ház alapjainál. Ugyanilyen okból nincsen eperfánk. Mindkettő miatt mindig szomorú vagyok, mikor eszembe jut, mert ez a két legnagyobb természetes árnyékot nyújtó nemesített fa Görögországban és annyira szerettem volna velük beárnyékolni a kertet. De végülis ami fa-dolog, azt ráhagyom, így fügefa nincs. Van viszont a környéken dögivel, úton útfélen. Nem mindegyiken van jó vagy bő gyümölcstermés, de sokszor kisebb nyeszlett fákon meglepően sok és jó minőségű füge terem. 

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit . A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).

Kecskesült

Görögország legtöbb vidékén ünnepi asztal része általában a kecskesült, időszaktól függetlenül. Lehet az karácsonyi vagy Húsvéti (főleg) asztal, vagy bármilyen öröm megünneplésére rendezett vendéglátás, a kecskesült mindig megállja a helyét az ünnepi asztalon, de a hétköznapokban is. Nem csoda, hisz rengeteg a kecske a sziklás, kopár hegyeken, főleg a szigeteken. Ezek a kecskék, melyek szabadon vannak tenyésztve, valami elképesztő tehetséggel másznak fel a  legmagasabb hegyek, legmeredekebb sziklafaira is. Húsuk talán a legegészségesebb, hisz növényekkel táplálkoznak, különlegesen szereik az olívafa leveleit. Már leírtam a kecskesült készítését ( kecskesült 1 , kecskesült 2 , kecskesült 3 ) így most csak a képeket mutatom meg. Én nagyon szeretem, ünnepekkor előszeretettel készítem, nagyon "hálás" étel, nem lehet csalódni benne, ráadásul  csak bedobom a sütőbe és ottfelejtem..